Straks is dit land te ziek om nog op de operatietafel te belanden

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het is niet dat we ons aan doemdenkerij willen bezondigen of dat we willen orakelen als een onheilsprofeet, maar het ziet er niet goed uit met dit land. Nee wacht, dat is te zwak uitgedrukt. Het gaat elke week van kwaad naar erger. Dit moet ophouden, straks zijn ons land en zijn instellingen zo ziek en verzwakt dat ze een noodzakelijke, ingrijpende operatie niet meer overleven. En wat dan?

De voorbije weken hebben tien prominente politici hun licht laten schijnen op ons land en zijn toekomst. Professoren Herwig Reynaert en Carl Devos wikken en wegen de opmerkelijkste voorstellen uit die reeks in dit artikel. Interessant, alleen rest er ons nog maar weinig tijd om de zieke patiënt ons land en zijn instellingen te remediëren.

Politici die de zaken nu nog verder voor zich uitschuiven, falen in burgerzin

Deze week bleek nog maar eens hoe diep de kwaal zich heeft genesteld als een kwaadaardig gezwel. Het optreden van agenten van de luchtvaartpolitie in Charleroi en het gebrek aan onderzoek en daadkracht door justitie in dit dramatische dossier brengen ons land niet alleen in een kwaad daglicht, maar en dat is nog veel belangrijker ondermijnen de geloofwaardigheid van politie en justitie.

Intussen drentelen onze politieke kopstukken bijna tijdeloos in de Wetstraat en geven ze populisten alle ruimte en kansen om te scoren, terwijl we volop in een nooit geziene crisis beland zijn. Het gat in de begroting is peilloos diep, onze economie krimpt als nooit voorheen en straks wacht ons nog in het slechtste maar meest realistische geval een harde brexit die onze provincie pal in haar economische flank zal treffen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de klimaatproblemen waarvan zo stilaan elke burger elke zomer de gevolgen ziet op de bodem van zijn regenput. En wat gebeurt er? Voorlopig niets.

Het moment waarop politici dit verhaal niet langer naar hun hand kunnen zetten, is als het al niet achter ons ligt, dan zeker vlakbij. Of er komt nu een krachtdadige regering of we kiezen er één. Wie de zaken nog verder voor zich uitschuift, faalt in burgerzin. Het is welletjes geweest.

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier