Slaan de inwoners vanRaversijde nu ook hun slag?

De inwoners van Zandvoorde waren alleszins tevreden met de terugkeer van de vroegere busroute door hun dorp. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Dat mensen iets kunnen bereiken door aan hetzelfde zeel te trekken en samen in actie te komen: dat is altijd mooi om te zien. Eerder dit jaar gebeurde het al toen het licht van vuurtoren Lange Nelle deels werd afgeschermd, vandaag gebeurt het ook in Zandvoorde, waar het dorp massaal reageerde tegen de beslissing om de bussen vlak door het centrum en niet meer door de enkele jaren terug speciaal daartoe aangelegde Zwanenlaan te sturen. 1.544 handtekeningen onder een petitie, het is niet niets in een dorp waar alles samen maar een kleine 3.400 mensen wonen. Al is de kleinschaligheid misschien juist een voordeel: in zo’n dorpsgemeenschap kennen mensen elkaar nog beter dan in de stad en weten ze elkaar wellicht vlotter te vinden. Maar je hebt toch nog altijd de initiatiefnemers nodig die het vuur aan de lont steken. Ze hadden al aangekondigd om ‘door te gaan tot aan de laatste halte’, en dat heeft dus iets opgeleverd.

Het protest in Zandvoorde had overigens minder te maken met het verschuiven van bushaltes dan met de veiligheid in de Zandvoordedorpstraat, met zijn verkeersdrempels, asverschuivingen en zebrapaden. Dat het geen goed idee was om daar ook nog eens bussen doorheen te sturen, was voor heel wat inwoners van Zandvoorde meteen duidelijk. Bij de stad en De Lijn kwam dat inzicht er pas na een week toen duidelijk werd dat bussen elkaar wel degelijk moesten kruisen en na het massale protest. Je kan er vragen bij stellen, al siert het overheden dat ze luisteren naar de mensen en bereid zijn om hun mening te herzien. Sowieso is het nieuwe vervoersplan van De Lijn een hele puzzel, waar ook heel wat positieve wijzigingen aan vast hangen.

Vraag is natuurlijk wat er nu gebeurt met die andere wijk in Oostende die de nieuwe buslijnen niet zag zitten. Ook de inwoners van Raversijde aanzien met lede ogen dat hun bussen niet meer vlak door de wijk en bovendien met een veel langere frequentie passeren. Zij zien nu dat er toch iets mogelijk is, als ze maar genoeg aandringen. Winnen zij na Zandvoorde ook de slag om Raversijde?

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier