Scheuren in het ‘paradepaardje’

Het ‘nieuwe’ Kortrijkse gerechtsgebouw opende zijn deuren op 24 januari 2002.

© AN

Het was het eerste in een reeks nieuwe gerechtsgebouwen die na de Dutrouxaffaire de ‘openheid’ en ‘transparantie’ van het Belgische gerecht moesten benadrukken. En het paradepaardje van de toenmalige Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V), die het dossier enkele jaren daarvoor opstartte als minister van Justitie. Kostprijs: 16 miljoen euro. Diezelfde dag nog verschenen ook de eerste klachten in de kranten: “Door de grote glaspartijen is het tropisch heet in de burelen. De Regie der Gebouwen werd dringend om een oplossing gevraagd.” Dat leest u goed, 16 miljoen euro, zeldzame gevelstenen, hopen dure woorden als ‘sereniteit’ en ‘energetisch ogend’ en niemand die eraan dacht dat het in zo’n glazen visbokaal wel eens warm zou kunnen worden in de zomer. Tot 47 graden hebben sommige medewerkers er al gemeten. Ter info, vanaf 41 graden beginnen onze hersenen zachtjes te sudderen. En daar stopte het niet.

Beter minder ingezet op prestige en wat meer op gezond verstand en een airconditioner

Het voorplein ligt ondertussen bezaaid met brokstukken. Het enige deel van het plein dat de tand des tijds degelijk doorstond, zijn de bordjes met daarop “verboden te skeeleren of te skateborden”. Daar moeten zelfs de stijve harken van justitie de ironie toch van inzien? En als kers op de taart lijkt het hele gebouw nu ook nog te verzakken. Al spreekt de Regie der Gebouwen dat in alle talen tegen. Waar die mysterieuze scheuren en gebroken tegels dan wel vandaan komen? En waarom de meters op de muren nog steeds scheuren registreren die breder worden? Dat weten ze niet bij justitie. Logisch ook, want een uitgebreid onderzoek werd er nog niet gevoerd. Geen budget voor.

Maar het absolute toppunt is toch wel dat al die problemen er vandaag, 18 jaar na datum, nog steeds zijn. Medewerkers zweten zich nog steeds kapot, advocaten gaan nog steeds op hun sufferd en sommige gebruikers beginnen nu zelfs te vrezen dat de hele boel elk moment kan instorten. Ondertussen betaalde de Regie der Gebouwen zich al blauw aan schadevergoedingen. Wellicht hadden Stefaan en co. in de jaren 2000 beter wat minder ingezet op prestige en wat meer op gezond verstand en een airconditioner.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.