Schelpjes tellen: wetenschap, natuur en kusttraditie tegelijk

De schelpenteldag vindt zaterdag voor de derde keer plaats . © Davy Coghe
Hannes Hosten

Omdat er al genoeg te lezen valt over het coronavirus en de gevolgen, uiteraard ook in deze krant, schrijf ik in deze kolommen liever over een minder deprimerend onderwerp: de Grote Schelpenteldag! Nu zaterdag worden weer zo’n 1.200 mensen verwacht om de schelpjes op onze stranden te tellen. 80 experten staan ter beschikking om te helpen bij het verzamelen, tellen en herkennen van strandschelpen. En hoe lichtvoetig ook, eigenlijk is die schelpenteldag een fantastisch initiatief.

Schelpen zijn uit kalk of andere mineralen bestaande uitwendige skeletten van weekdieren, maar voor de mens betekenen ze veel meer. Met hun kleuren en vormen spreken ze ons van kleins af aan en doen ze denken aan onbezorgde dagen op hete stranden. Wie heeft nooit schelpjes geraapt en verzameld? Of ingeruild voor papieren bloemen? Dat laatste is trouwens typisch voor onze kust.

Schelpen spreken ons van kleins af aan en doen denken aan onbezorgde dagen op hete stranden

Schelpen spreken tot de verbeelding en zijn dan ook echt iets waarmee je mensen kan motiveren om aan ‘burgerwetenschap’ te doen. Dat is wat komende zaterdag zal gebeuren. Dan gaat het niet meer om de mooie kleurtjes en vormpjes en om de meest gave schelpen, maar wel om de verschillende soorten, de herkomst en de aangroei, die aan kenners duidelijk maakt waar de schelpen vandaan komen. En niet in het minst de vraag of het stormweer van de voorbije weken andere schelpen deed aanspoelen dan de voorbije jaren.

De Schelpenteldag is dus zowel een vorm van wetenschappelijk onderzoek en natuureducatie als een sociale ontmoetingsplaats en een grootscheepse promotiecampagne voor de kust en zijn klassiekers. En omdat het evenement buiten plaatsvindt, moeten we ook in deze coronatijden niet aarzelen om zaterdag met meer dan 1.000 uit onze…. schelp te komen. Het belooft zelfs vrij droog weer te worden komend weekend. Als dat geen opbeurend nieuws is!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier