‘Ruud! Ruud!’ was het mooiste, donderdag op de Platse het lelijkste

© BELGA
© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vandaag is Club Brugge al negen dagen de landskampioen van het seizoen 2020-2021, hier passen de laatste felicitaties. Het mooiste moment van die negen dagen is voor ons die eerste hoekschop van Ruud Vormer in de galamatch, nou ja, tegen Racing Genk. Rechtover de tribune waar voor het eerst, als testevenement, een paar honderd supporters nog eens een match mochten bijwonen.

Ruud Vormer

Plots brak er weer als vanouds een oude traditie uit in Jan Breydel: ‘Ruud! Ruud!’ Dankbaar. Waarop de kapitein, ziel van Club, dankbaar lachte en de duim opstak. Kampioenen onder elkaar. Het meest verwerpelijke moment was dan weer de terugkeer naar het Belfius Basecamp in Westkapelle na de titel op Anderlecht drie dagen eerder.

Het team was door de Brugse overheid gevraagd niét te passeren aan de Platse in Sint-Andries, zodat toch al daar een eerste onveilige viering met de fans kon worden vermeden, maar deed dat toch. Met alle gevolgen van dien. We kunnen nog begrip opbrengen voor het onvermijdelijke feestje met de 2.000 fans vorige zondag, maar dit was wraakroepend en gaf voeding aan al diegenen die vinden dat het topvoetbal zich in deze tijden boven alles en iedereen stelt.

Dit gaf voeding aan al diegenen die vinden dat het topvoetbal zich boven alles en iedereen plaatst

Soit, Vormer en co liggen sinds maandag al in een hangmat in zonnige oorden, deze week moesten vooral ceo Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe aan het werk. Bovenaan hun to-dolijst: hun succescoach Philippe Clement, wellicht niet ongevoelig voor de interesse uit Duitsland (het gedegradeerde Schalke 04 vooral) overtuigen met een langdurig en vooral verbeterd contract.

En maak ons niet wijs dat ze niet hebben gedacht aan Alexander Blessin als mogelijk alternatief, terecht Coach van het Jaar en eenzelfde profiel en visie als Leko toen die in 2017 coach werd bij Club. Er is ook veel denkwerk voor de bestuurstop die intussen ook wel inziet dat de ‘onoverbrugbare’ kloof die de tweevoudige landskampioen heeft geslagen toch brozer is dan eerst werd gedacht.

Vertrek Charles De Ketelaere

Hoeveel kan worden gevangen voor Kossounou? Hoe Lang overtuigen om bij te tekenen? Hoe vasthouden aan de jeugdstrategie zonder Club NXT (Mbamba!) in 1B? En dan hoeft niet meteen gevreesd te worden voor een vertrek van de polyvalente De Ketelaere, de recente uitspraak van Clement “Hans heeft de grote pech dat Kevin De Bruyne bij de Rode Duivels op zijn positie loopt” is perfect vertaalbaar naar Club. Met Charles in de plaats van Hans en Hans in de plaats van Kevin.

Ja, het is nu al uitkijken naar de sportieve plannen van de kampioen. Evenzeer naar die van KV Oostende, Zulte Waregem, KV Kortrijk en Cercle Brugge, die clubs moeten zowat helemaal herbeginnen. We houden je op de hoogte. Maar nu eerst Deviltime. Zie verder.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.