Rock en roll

© Davy Coghe
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

De klok tikt. Het einde van 2021 nadert. De lijstjes zijn in zicht. Binnenkort blikken bekenden en onbekenden terug op het jaar. Wie was De Man? De Vrouw? De Film? Het Boek, enzovoort.

Hét tv-moment had ik al gezien na 19 dagen. Het passeerde in Junior Bake Off (dat is zoals Bake Off, maar dan met kinderen). Na een zoveelste bakronde proeft jurylid Dominique Persoone van een overduidelijk overheerlijke taart en feliciteert junior Janne… in plat West-Vlaams. ‘Vree goed é! Ik zoen doa e patent ip pakkn, meid.’ De meid in kwestie weet niet wat ze hoort. Letterlijk. Gelukkig schiet presentator Jeroom te hulp. Hij zorgt voor een (ik wik mijn woorden…) werkelijk hilarische vertaling.

Laten we allemaal wat meer Dominique Persoone zijn

2021 werd weer zo’n jaar waarop dit soort luchtige momenten meer dan welkom waren. Of we het nu willen of niet: het zijn en blijven verwarrende tijden. Velen vragen zich af waar de wereld en West-Vlaanderen heen gaan. Ik vraag me dan weer af of we niet een beetje meer rock en roll nodig hebben? En daar kan Dominique Persoone voor zorgen. Want de West-Vlaming van het jaar is al bekend. De topchocolatier met toptattoos mag zich voortaan De Ambassadeur van onze provincie noemen.

De Bruggeling voldoet aan het cliché van de West-Vlaming: hard werken en oltied deure doen. Maar hij is zoveel meer dan de ondernemer die internationale roem vergaarde. Hij is een man met een gouden hart. Dat mochten we enkele weken geleden zelf nog ondervinden. Tijdens het maken van De Krant van Wim vroegen we last minute of hij het zag zitten om een dessert te maken bij Poverello. Een dag later stond hij daar met een enthousiasme waar we ons nog maanden aan kunnen warmen.

Laten we allemaal wat meer Dominique Persoone zijn. Positief denken en leute maken. Dat kunnen we nu gebruiken. En dat zal onze Ambassadeur blijven doen… in plat West-Vlaams, uiteraard.

Proficiat, veugele!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.