Rijden en drinken: die combinatie willen we nu echt wel bannen

foto Tom Brinckman
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Allez-allez, eentje ga je toch niet refuseren? Water is voor de beek en van een pintje word je alleen maar beter. Santé! En voor je het weet staat de pint met verleidelijke schuimkraag voor je neus.

Het kost nog altijd moeite om alcohol te weigeren. Bij familie, op recepties en zeker op feestjes. We zijn o zo tolerant voor wie met ons mee drinkt en drinken is dan synoniem voor alcoholgebruik en we doen nog altijd lastig tegenover mensen die de pint opzij schuiven. Zelfs als we weten dat ze met de wagen zijn. Eentje drinken en rijden, het lijkt onschuldig, maar dat is het nooit. Dat vindt trouwens iets meer dan de helft van de ondervraagde West-Vlamingen ook. Wie rijdt, drinkt niet. Duidelijker kan het niet zijn voor die bijna 6 op de 10 West-Vlamingen.

Bizar

Dat wil meteen ook zeggen dat amper iets minder dan de helft er nog altijd van overtuigd is dat de combinatie mogelijk moet blijven. Zelfs voor wie lichtjes onder invloed achter het stuur zit, is er bij veel mensen begrip. Eigenlijk bizar. Vrijwel iedereen heeft in zijn dichte of verre omgeving al gezien hoeveel leed een ongeval als gevolg van drankgebruik veroorzaakt. Bij een kwart van de dodelijke ongevallen op de weg in onze provincie vorig jaar, was de bestuurder minstens onder invloed, zo niet dronken. Negen mensen werden op die manier kansloos en bruut op het koude asfalt uit het leven gerukt. Negen families die een mensenleven lang een onpeilbare leegte met zich mee moeten dragen. Omdat iemand per se wou drinken én rijden. Onze krant schaart zich achter de ouders van de verongelukte Charlotte Gysel zie hiernaast en pleit voor een nultolerantie voor alcohol in het verkeer.

Hoe vaak leidt drank niet tot miserie, agressie, ja zelfs tot doodslag? Te vaak

Trouwens, openbare dronkenschap is bij wet verboden. Drankgebruik leidt meer dan zichtbaar is tot miserie, tot vereenzaming, tot geweld én ja, op de weg, vaak, veel te vaak tot doodslag. Wanneer gaan we dat tij doen keren? Want met bob-acties alleen lossen we dat probleem niet op. Er is een mentaliteitsverandering nodig. Drinken is stoer? Waar halen we het? Het is vaak ronduit belachelijk als het al niet ongepast is en soms zelfs misdadig of… ziekelijk en dan zijn hulp en bijstand op hun plaats. Maar stoer is dat drinken nooit.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier