Proficiat Club en KVO! Maar er is toch een wrang smaakje…

Club mag juichen © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Van Eerste Amateurklasse tot Vierde Provinciale: niet iedereen staat te juichen, maar clubs en supporters wisten waar ze aan toe zijn. Dit seizoen geen voetbal meer. Wat het profvoetbal betreft heeft de raad van bestuur van de Pro League nu, onverwacht snel, ook beslist: het seizoen 2019-2020 zit erop.

Die beslissing moet op 15 april nog worden bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de Pro League, maar dit lijkt nog maar een formaliteit. Een werkgroep van vijf voetbalbestuurders, waaronder Joseph Allijns (KV Kortrijk) en Eddy Cordier (Zulte Waregem) moet nu beslissen over degradatie en promotie en over de bekerfinale die indien mogelijk wel nog zou kunnen doorgaan – achter gesloten deuren denkelijk. Proficiat Club Brugge, zij worden uitgeroepen tot de oververdiende landskampioen. En ook KV Oostende mag juichen: het behoud in 1A is verzekerd.

KVO gered

Dat de vijf West-Vlaamse eersteklassers ijverden voor het stopzetten van de competitie was logisch. Bij Club Brugge gold maar één voorwaarde: dan ook uitgeroepen worden tot kampioen. Dat Zulte Waregem, Kortrijk en Cercle Brugge geen nood hadden aan play-offs was ook te begrijpen: PO2 is een hel. En dat KVO zou juichen bij een stopzetting was zeer menselijk. De sportieve redding betekent hopelijk een boost voor de financiële redding.

De volksgezondheid primeert, maar onze vraag naar een correcte sportieve afloop is groter dan die naar beleving in de tribunes

Maar toch wringt het ergens, hoezeer we Club Brugge en KVO dit eindklassement gunnen. Want we blijven erbij: het was omwille van juridische (schrik voor processen), economische (Europese plaatsen, televisiegelden) en vooral sportieve redenen perfect verdedigbaar dat nog een aantal matchen werden afgewerkt. Vanaf begin mei, à la limite tot eind juni. In eerste instantie de laatste competitiematch van de reguliere competitie en de bekerfinale. Waardoor tenminste alvast een rechtmatige daler (afwachten bij welke beslissing van de werkgroep Waasland-Beveren zich zal neerleggen), een rechtmatige promovendus en een rechtmatige verdeling van de Europese tickets. Alles achter gesloten deuren. De volksgezondheid primeert, maar onze vraag naar een correcte sportieve afloop is groter dan die naar beleving in de tribunes.

Achter gesloten deuren

Zijn we evenwel spookrijders als we de beslissing tot stopzetting als te vroeg genomen beoordelen? Club Brugge is zeer terecht kampioen, maar als het normale leven grotendeels hervat ergens in mei, hadden de “essentiële” (in sporttermen) matchen dan heus niet achter gesloten deuren kunnen worden afgewerkt met alle noodzakelijke veiligheidsregels omwille van een sportief correcte afloop? Met zelfs nog een “creatieve” PO1? Volgens de Britse krant The Independent denkt de Premier League er zelfs aan om de hele resterende kalender, 92 competitiematchen, af te haspelen in enkele stadions in Midden-Engeland, in juni en juli, voor gesloten deuren. En alle ploegen die twee maanden in isolatie. Gekker moest het evenwel niet worden. Nu eindigt het voetbalseizoen voor de West-Vlaamse club nog met hooguit 90 of 120 minuten profvoetbal, so be it.

Nieuw begin

Nu kunnen we tenminste de ‘belangrijkste bijzaak ter wereld” opzij schuiven voor die ene hoofdzaak die de hele wereld wurgt. En volgend seizoen, als het meeste leed is geleden, misschien herbeginnen met 18 of 20 clubs in 1A. En misschien zonder play-offs, voor de rechtenhouders maar ook voor de voetballiefhebbers echt geen geschenk. Het zal nog weinig uitmaken voor SV Roeselare dat zonder een Chinese inspuiting van 1,5 miljoen, afstevent op een faillissement. Een West-Vlaamse profclub minder, het zal pijn doen. Nogmaals, Club kampioen en KVO gered: proficiat. Maar we hadden toch liever een andere afloop gezien.