Politici, ga aan de slag

Francesco Vanderjeugd kondigde deze week aan vol voor het voorzitterschap van Open VLD te gaan. © belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Als het een beetje meezit, levert West-Vlaanderen drie partijvoorzitters. Mocht John Crombez straks SP.A-voorzitter blijven, als CD&V zich door Hilde Crevits laat leiden én als Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd zijn slag thuis haalt. Doet hij dat niet, dan hebben we met Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne nog altijd serieuze Open VLD-kandidaten. Kortom, als we geen ministers hebben in de Vlaamse of federale regeringen, dan hebben we op zijn minst de ‘stalmeesters’ van bij ons.

Het is niet dat wij daar nu wakker van liggen. Van die kandidaat-voorzitters en of van al die speculaties die daaromtrent worden gemaakt onder politici onderling, maar ook, toegegeven in de media.

Maar hebt u de voorbije dagen iets vernomen over een vorming van een regering? Over beleidspunten die dringend moeten worden aangepakt? We horen geruchten over een ontsporende begroting – over geld dat ontbreekt en hoe dat almaar aan het oplopen is -, we horen en merken ongerustheid over de noodlottige gevolgen van een Brexit, we vragen hoe we de kuren van het klimaat aan banden kunnen leggen, we zien almaar vaker hoe verpauperd onze overheidsinstellingen er bij staan…

En intussen maar zeuren en zaniken over dé politiek en partijperikelen

Maar heeft u van de week één politicus gehoord die zich daarover vragen stelt? Laat staan iemand die bereid is om daarvoor oplossingen te vinden? Hallo? Neen, geen antwoord! Niemand, niets gehoord.

Maar intussen wel alles over hét signaal van de kiezer, over voor of tegen het cordon, over het Vlaams Belang 2.0, over uittredings- en andere vergoedingen. Zijn we daarvoor naar de stembus geweest? Hebben wij daarvoor al die debatten gevolgd, bekeken en beluisterd? Hebben wij daarvoor onszelf in eer en geweten afgevraagd wie wel en wie niet onze stem verdient?

Hoewel wij doorgaans hardwerkende politici het voordeel van de twijfel gunnen, geven wij hier schoorvoetend toe, dat wij – mocht dit nog een tijdje zo doorgaan – alle geloof en hoop in zelfs de goedmenende politici dreigen te verliezen. Als het u belieft, in ‘s lands belang, ga aan de slag!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier