Liesa Naert
Liesa Naert Columniste KW

Actrice Liesa Naert woont in Gent maar is van Brugge. Om de twee weken gaat ze er bij haar familie op visite en vertelt ze hier wat haar daar opviel. Volgende week: Xavier Taveirne.

Er zijn een heleboel dingen die ik niet begrijp. Waarom sommige mensen heel luid praten. Waarom geel en roze niet iedereens favoriete kleuren zijn. Waarom het zo moeilijk is een bakker te vinden die écht lekkere pistolets bakt (mijn zoektocht gaat onversaagd voort). En waarom er in hemelsnaam nog auto’s rijden in de Brugse binnenstad.

“Het deed me een beetje aan mijn bevalling denken: dat geraakt daar nooit door”

Het centrum is een – gezellige – zakdoek groot. Er zijn fietsen, bussen, taxi’s en paardenkoetsen voor handen. Bovendien voelt het zo gek aan, als er een dikke 4×4 pinkend staat te wachten om vanuit de Steenstraat de Zilverstraat in te draaien. Het deed me een beetje aan mijn bevalling denken. “Dat geraakt daar nooit door.”

De auto’s in het centrum zijn als olifanten in de porseleinkast. Als ik ze zie rijden komt het beeld van een kleuter met een reusachtige nieuwe boekentas op zijn rug bij me op. De verhoudingen kloppen niet. Geef mij maar een circulatieplannetje; misschien even wennen maar dan loopt alles op wieltjes. En bovendien vind ik een schone zakdoek nu eenmaal het aangenaamst