Pijnlijke primeur

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Ik denk dat ik iets ga doen wat nog nooit gebeurd is. Ik zal de Opinie op pagina 2 van De Krant van West-Vlaanderen niet wijden aan het belangrijkste, grootste of opvallendste stuk. Ik ga hier niet mijn gedacht geven over de zaak Sofie Muylle . Ik wil het niet hebben over agenten met camera’s . En ik zal ook geen inkt verspillen aan overlegcomités of vaccinvluchten . Ik ga de krant openen met het minst populaire artikel op onze website deze week. Een primeur? Ja. Een pijnlijke zelfs.

713 artikels verschenen de voorbije zeven dagen op KW.be. Het meest gelezen stuk ging over Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax en Alxe . Het babynieuws van de familie X uit Staden werd duchtig aangeklikt en nog beter gedeeld. Niemand deelde dan weer het minst gelezen artikel. Niemand. Er is nochtans een record gebroken…

Niemand deelde het minst gelezen artikel. Niemand. Er is nochtans een record gebroken

‘Bij zowat de helft van de dodelijke ongevallen in 2020 was een fietser betrokken.’ Zo klinkt de titel van het artikel dat bijna niemand wou lezen op de Nationale Terrasjesdag. Daarom wil ik het trieste record hier nog eens zwart op wit zetten: in 2020 kwamen 20 fietsers om het leven op West-Vlaamse wegen.

Twintig. Fietsers. Dood. Dat gaat in een jaar tijd over een Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax, Alxe en nog negen anderen. Eerlijk? Ik word daar slecht van. We vliegen naar Mars, we verslaan virussen met vaccins, maar ondertussen sneuvelen nog altijd veel te veel mensen in het verkeer.

In het minst gelezen artikel van deze week roept gouverneur Carl Decaluwé op tot actie. De Vlaamse overheid en de lokale besturen moeten nog meer inzetten op de veiligheid van kwetsbare weggebruikers. En al wie zich in het verkeer begeeft, moet rekening houden met een ander en respect tonen. Dat is een boodschap die het verdient om hier te staan, helemaal vooraan in de krant.

Laat ons er werk van maken, mensen. Niet enkel de coronacijfers moeten dalen, ook deze dodentol moet stoppen. Hoe sneller, hoe beter.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.