Parels voor de zwijnen

© Barcroft Media via Getty Images
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wat als elk West-Vlaams varken onze gazet zou kopen? Dan zouden we in onze handjes mogen wrijven en elke week dik drie miljoen kranten bijdrukken. En ja, je telt het goed. In dé varkensprovincie van het land tellen we per inwoner drie zwijntjes. Dat is heel wat smout, vet, hesp en spek.

De duizend varkensboeren hier wrijven wel al even niet meer in hun handjes. Corona, de Afrikaanse pest en historisch lage prijzen duwden de sector in een diepe, diepe crisis. Parels voor de zwijnen, dat is verleden tijd. De boer verkoopt zijn varken vandaag met minstens 25 euro verlies – en dat is zonder loon voor alle duidelijkheid. En ja, als je goed telt, wordt het snel duidelijk dat er zich veel drama’s afspelen achter de megastalmuren.

Het is niet normaal dat je zeven Zuid-Amerikaanse chipolata’s kan kopen voor een euro

Je kan tegen intensieve veeteelt zijn. Je kan tegen vlees eten zijn. Maar je kan niet ontkennen dat er een oplossing moet komen voor de ondernemers die onze varkensboeren zijn. De landbouw van vandaag is niet de landbouw van de toekomst, dat lijkt duidelijk. Strengere stikstofregels en het veranderend klimaat loeren immers ook om de hoek. Toverformules bestaan niet, al trekt landbouwminister Hilde Crevits nu wel serieus aan de kar om voor perspectief te zorgen.

Wij als consument kunnen trouwens ook helpen. Het is niet normaal dat je in de supermarkt zeven Zuid-Amerikaanse chipolata’s kan kopen voor een symbolische euro. Doe dat dan ook niet. Maak de keten zo kort mogelijk en – er komt een cliché aan – koop lokaal.

En dat geldt niet alleen voor vlees. Koop je brood bij de warme bakker in je straat. Koop je trui in de boetiek van de sympathieke uitbaatster twee dorpen verder. Koop je koffiezet in de winkel van het oudere koppel dat dapper blijft voortdoen. Maak niet de Bol Dot Coms gelukkig, maar steun de mensen die je kent en die het kunnen gebruiken. De hele varkenssector gaan we er niet meteen mee redden, maar het maakt de toekomst van veel West-Vlamingen alvast een beetje rooskleuriger.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.