Opgesloten in een gouden kooi

Emma Meesseman in Japan. © BELGA
Philip Mestdagh

Tijdens de Olympische Spelen in Japan geeft Philip Mestdagh, de Ieperse bondscoach van de Belgian Cats en vader van speelsters Hanne en Kim, ons wekelijks een exclusieve kijk vanuit het olympisch dorp in Tokio.

“Nog vier dagen en we beginnen aan ons olympisch tornooi. Na onze laatste EK-match op 27 juni heb ik de speelsters vijf dagen vrijaf gegeven. Daarna hielden we een ministage van drie dagen in Kortrijk en zijn we naar Japan vertrokken. We zijn hier al twee weken en hebben ons intussen aan de jetlag aangepast. We verbleven hier tot nu in het basiskamp van het BOIC in Mito. We hadden daar schitterende trainingsfaciliteiten.”

Onze groep hangt sowieso goed aan elkaar, maar we blijven werken aan de team chemistry

“Op een tornooi als de Olympische Spelen komt er natuurlijk heel wat bij kijken: fysiek, tactiek en het mentale aspect. Vooral dat laatste punt mag, zeker in deze pandemie, niet onderschat worden. In Mito zaten we opgesloten in een gouden kooi. We mochten alleen buiten om te trainen. Het mentale gedeelte zal in de loop van het tornooi heel belangrijk worden. En dus is het noodzakelijk om aan de team chemistry te werken. Onze groep hangt sowieso wel goed aan elkaar, maar dat betekent niet dat we geen extra zaken organiseren. Zo is de groep soms met z’n allen samen UNO aan het spelen. Ik zag Emma Meesseman ook bezig met een toren met blokjes (Jenga, red.), waarbij je de blokjes eruit moet nemen en degene die de toren laat vallen verliest. We speelden ook een tafeltennistornooi, met Marjorie Carpréaux als initiatiefneemster. Zo’n rooster opstellen met alle wedstrijden, dat is helemaal haar ding. Prachtig toch?”

“Ook ik probeer mijn duit in het zakje te doen. Na de eerste oefenwedstrijd tegen Japan heb ik de speelsters in de videoroom verzameld en hen de belangrijkste beelden voorgeschoteld. Ik heb hen een opdracht gegeven en ben uit de videoroom verdwenen. Twee dagen lager moesten ze die naar voren brengen. Bedoeling was dat ze kritisch waren over wat ze gedaan hadden.”

“Nu is het uitkijken naar de eerste match tegen Australië. Ik ben al blij dat de speelsters de openingscerenomie mochten meemaken, alleen jammer dat mijn staff en ik door de strenge maatregelen niet welkom.”