“Op de meest onverwachte plekken doken orkestjes op”

Elke week brengen Liesa Naert en Xavier Taveirne afwisselend het beste uit hun gedachtegoed naar buiten. © Davy Coghe
Xavier Taveirne
Xavier Taveirne Columnist KW

Presentator Xavier Taveirne woont in Brugge en werkt in Brussel. Hij schrijft afwisselend met actrice Liesa Naert een column.

Ik ben op Facebook bevriend met Chantal Pattyn, de baas van Klara en ook een product van deze wonderlijk schone provincie.

Chantal en ik zien elkaar ook wel eens in het echt, maar toch kom ik haar vooral tegen in mijn online leven. Ze deelt er de grote passies in haar leven. Dat zijn er veel, maar behoorlijk bovenaan zal dat toch vooral kunst en cultuur zijn.

In alle mogelijke facetten. Ze reist Vlaanderen en de wereld af om er de schoonheid van schilderijen, gebouwen, sculpturen en installaties te bekijken. Het is fascinerend om te zien. Want ik mag met haar meekijken.

“Alles is passie bij Chantal Pattyn. Dat voel je ook aan de manier waarop ze al jaren Klara aanstuurt en mee vorm geeft”

Op Facebook deelt ze foto’s en verhalen van alles wat ze ziet. Haar tempo ligt verschroeiend hoog, je moet bijna naar adem happen als je door haar tijdlijn scrolt, maar tegelijk is het fascinerend.

Ik heb mooie dingen gezien, maar ook lelijke. Het bespaart me in dat laatste geval een museumticket waar ik achteraf spijt van heb.

Alles is passie bij Chantal. Dat voel je ook aan de manier waarop ze al jaren Klara aanstuurt en mee vorm geeft. Elk jaar strijkt ze met Iedereen Klassiek neer in mijn Brugge. Ook nu weer.

Op de meest onverwachte plekken doken er afgelopen zaterdag orkesten en orkestjes op. In winkels, op pleinen en op het dak van het concertgebouw. Als je daar duizenden mensen warm voor krijgt, ben je een dirigent van uitzonderlijk hoog niveau.

Merci, Chantal.