Oogrol in het kwadraat

“Volgens enkele Grote Denkers zijn we aanbeland in een pasjesmaatschappij.” © BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Het is 69 dagen geleden dat ik nog eens een mening had over de coronacrisis. Nu oude en nieuwe media weer vollopen met kleine en grote opinies, kan ik niet achterblijven. Want volgens enkele Grote Denkers leven we blijkbaar weer in een ‘mondmaskerdictatuur’ en zijn we zelfs aanbeland in een ‘pasjesmaatschappij’. Horror! En dan moet Halloween nog komen…

Voor alle duidelijkheid: ook ik rol met mijn ogen als ik de woorden ‘vierde’ en ‘golf’ hoor. Ook ik ben die hele pandemie str*ntmoe. Maar als we even een stapje achteruit zetten: wat is ons deze week eigenlijk gevraagd? Om hier en daar een mondmasker op te zetten en om hier en daar onze gsm of een blaadje papier te tonen. Is dat echt zó erg?

Dus wat is het probleem dan? Ik zal het u zeggen: voor 1.001.504 West-Vlamingen is er geen Groot Probleem. Die hebben zich laten vaccineren en hun leven kan zo normaal als mogelijk doorgaan.

Wat wel problematisch is: de curves die onze stuurlui maken. Het virus bewees al een dozijn keer dat je met twee woorden moet spreken. En toch schieten ze zichzelf keer op keer in de voet… Het ene moment zeggen dat er zeker geen coronapas komt en het drie weken later invoeren: niet oké. Ook inzake beeldvorming blijven ze zich stoten aan dezelfde steen. In het weekend zagen we Quick en co uit de bol gaan omdat de liberalen 175 jaar bestaan en Connor sprong voor 1.000 man enthousiast door een rode muur… Drie dagen later wilden ze ‘de noodtoestand’ uitroepen. Oogrol in het kwadraat.

Voor 1.001.504 West-Vlamingen is er geen Groot Probleem

Maar goed, ondertussen moeten ze er voor zorgen dat zoveel mogelijk schouders ontbloot worden. Op lange termijn is vaccineren de enige echte oplossing. 68.460 volwassen West-Vlamingen vinden dat blijkbaar (nog) niet. Dat is bijna heel Oostende of de helft van alle Bruggelingen. Ik zie vier redenen voor hun weigering: óf ze mogen niet om medische redenen (alle begrip), óf ze hadden nog niet echt goesting in een prik (en zullen er nu misschien werk van maken); óf ze geloven dat hun lichaam sterk genoeg is (en nemen een risico, ook voor hun omgeving); óf het zijn antivaxxers die denken dat dit een groot medisch experiment is (tja).

We mogen hier wel nog eens benadrukken waarom we al met meer dan een miljoen ‘ja’ zeiden tegen het vaccin. Om de zwakkeren te beschermen en om de zorg te vrijwaren. Veel mensen zetten dit weekend een bloemetje bij het graf van een geliefde voor wie het virus fataal was. Laat ons ook dat niet vergeten.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.