“Onze Brugse tenoren beperken zich tot een wel erg risicovolle sport om fit te blijven: haasje-over”

Stefan Vankerkhoven

Rare jongens en meisjes, die Brugse politici en toplui binnen de stadsadministratie. Ze huldigen weliswaar de deugdzame leuze uit een Satire (!) van de Romeinse dichter Juvenalis: een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar onze Brugse tenoren beperken zich tot een wel erg risicovolle sport om fit te blijven: een moeilijke specialisatie in het turnen, het niet ongevaarlijke haasje-over springen.

Op 14 oktober gaf de ervaren Dirk De fauw het voorbeeld: hij sprong over burgemeester Renaat Landuyt, die nu het politieke land uit hinkt. Vrij snel kreeg Dirk navolgers: Ann Soete vloog over de rug van Jasper Pillen. Haar transfer leverde Open VLD een extra zitje op, dus kreeg ze een tijdelijk schepenambt cadeau. Greet Verleye, de perschef van de Stad, verbande haar te rood bevonden opvolger Jonathan Nowakowski naar de musea door onverwachts uit verlof (zonder wedde) terug te keren. Een bokkensprong kun je dit niet meer noemen, het gaat veeleer om een stoelendans.

Zes jaar geleden duwde Renaat Landuyt Greet Verleye immers van de bok, omdat hij meende dat zij te rooms kleurde nadat zij 18 jaar onder Patrick Moenaert gediend had. Bij N-VA floepte Geert Van Tieghem gezwind over lijsttrekker Pol Van Den Driessche. Niet de senator, wel de boekhouder wordt fractieleider omdat de Vlaams-nationalisten de kiesstrijd verloren en een zondebok moesten aanwijzen. De Brugse SP.A koos Mathijs Goderis als haas boven Annick Lambrecht, die voortaan enkel nog in de hoofdstad mag springen. Colin Beheydt speelde haasje-over met zijn baas Johan Coens en legde deze week de eed af als algemeen directeur van de stad. Radio 2-coryfee Nico Blontrock demarreerde voorbij een handvol partijgenotes, het delen van persartikels op Facebook gaf hem vleugels. Hij KAAPte na 40 jaar BRUtaal cultuur weg van bij de socialisten. Het resultaat? Exit schepen Hilde Decleer, Martine Matthys moet over twee jaar naar de gevangenis en Brugge krijgt in 2019 geen literair festival.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier