Ongelooflijk!

Maarten Vandenbussche

Maarten viste in het paasweekend uit hoe het zit met religie in Rio de Janeiro.

Ik rook het al, voor ik het zag, afgelopen vrijdag: vis. De hele stad was opeens een groot viskraam. Op elke straathoek stond iemand met tong, kabeljauw en baars te leuren en allen deden ze gouden zaken.

Allemaal vis

Zouden de vleesverslindende Brazilianen tot inkeer gekomen zijn, uit milieubewustzijn of voor hun gezondheid? Nee, helaas. Het bleek Goede Vrijdag te zijn. En dat steekt hier nauw. Het nam zelfs hilarische proporties aan. De grootste krant, O Globo, bracht op haar voorpagina een stuk over hoe haar lezers de paasdagen zonder vlees gezond konden doorkomen. “Ik doe dit omdat God mij dat vraagt”, antwoordde een buurvrouw als ik haar vroeg waarom precies.

Geloof is een beetje zoals voetbal

Ik had het moeten weten. In een stad waar een gigantisch beeld van Christus de Verlosser boven zowat alles uittorent, zijn mensen een stuk religieuzer dan ik gewoon ben. Vroeg of laat -geloof is hier een beetje zoals voetbal- komt de vraag: ‘Welke kleuren zijn de jouwe?’

De jongen begreep er niks van. Ik zei nog eens nee. Hij schudde meewarig zijn hoofd. “Geloof je dan echt niet?” Ik begon te twijfelen, niet of ik gelovig zou worden, maar of ik zou volharden. Het maakte hem niets uit wat voor religie ik aanhang, als het maar iets was. “Ik ben gedoopt. Katholiek.” Zijn gezicht klaarde op. “Dus toch?” Hij was zichtbaar gerustgesteld. Het idee dat iemand gewoon nergens in zou geloven, is voor hem en de meeste van zijn landgenoten niet te bevatten. Ongeveer 87% van de bevolking hier is christelijk, waarvan het merendeel katholiek. De rest is protestant.
Dat merk je ook. Er zijn hier naast de roomse kerken, ontzettend veel vaak modern ingerichte ruimtes, waar dominees donderpreken afsteken. Pinkstergemeenschappen winnen aan populariteit. In het straatbeeld vallen deze mensen op door hun kledij: waar iedereen hier zo min mogelijk aan heeft, bedekken zij alles wat te bedekken valt, behalve hoofd en handen. Hoofddoeken en keppeltjes zie je hier dan weer zo goed als niet.

Dagelijks mirakels

In de favela waar ik woon, rijdt dagelijks zelfs een wagen met speakers op om luidkeels en dolenthousiast de volgende misvieringen aan te kondigen in deze of gene kerk. Steevast belooft hij wonderen en mirakels en dat alles ‘in de speciale aanwezigheid van God’.

Ongelooflijk!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier