OL-ON-ZAC, West-Vlaams in de Languedoc

Marc en Jens Desender
Marc en Jens Desender Vader en zoon in Tour de France

Tussen Carcassonne en Montpellier, de etappe in de Tour van 13 juli, krijgen de renners de wind in de rug en wordt nog eens een massaspurt verwacht.

Michel Wuyts zal zich deze etappe alvast kunnen uitleven en vertellen over de rijke geschiedenis van de streek. We fietsen met name door de Languedoc, verwijzend naar de taal en naar de wijn. Beginnen we met de taal. Tijdens onze rit van 12 juli op het parcours van de Tour rijdt een régional even met ons mee, zeer vriendelijk maar in zijn Provençaals taaltje vol Spaans en Italiaans moeten we al twee keer luisteren om alles te begrijpen.

Dat hijzelf drie keer per week fietst en zo 300 kilometer haalt, hebben we wel vlug door. Fietstaal nietwaar. Languedoc is ook de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen. De streek kenmerkt zich door min of meer traditionele terroirwijnen die veelal rood zijn. Wuyts zal daar nog wel wat extra weten over te vertellen zeker?

Morgen wacht de Mont Ventoux

OL-ON-ZAC, West-Vlaams in de Languedoc

Rood lopen we niet aan wanneer we de Côte de Minerve opfietsen. We durven ook niet in het rood te gaan, morgen wacht voor ons immers de Ventoux! Op een 13de, maar gelukkig geen vrijdag. ‘s Morgens bij het vertrek in Carcassonne vernemen we aan de balie van het Ibishotel (partenaire offciel du Tour) dat het vandaag Saint Olivier is. Dat betekent dat de lichte regen die kan vallen goed is voor de wijn. Op weg naar Montpellier rijden we ook OLONZAC voorbij. Lees nog maar eens een keer en wat trager nu, OL-ON-ZAC. Snap je?

(MD)