Nu wel moneytime. Maar Essevee is gewapend voor dat PO1-ticket

Jelle Vossen: Dury had hem kunnen/moeten gebruiken. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Tijdens de winterstage in Marbella drong al door dat Zulte Waregem, in de competitie toen zevende met drie punten achterstand op zesde KV Mechelen en in de beker halvefinalist tegen Club Brugge, geen keuzes zou maken. De weg naar een Europees ticket was weliswaar veel korter – drie matchen – dan de lange en moeilijke strijd via PO1, maar Club Brugge was zó sterk, veel illusies mocht men zich niet maken.

Dat veranderde na de heenmatch (1-1), met dank vooral aan Simon Mignolet. Plots laaide het geloof in een derde bekerwinst aan de Gaverbeek weer hoog op. En nog wat meer na die 5-0 tegen Waasland-Beveren. En de twee goals van Vossen. Die woensdag niet mocht meespelen. Essevee dat ondanks aandringen van coach Dury niet bereid was Club de vergoeding van goed 200.000 euro te betalen als de goalgetter toch werd opgesteld, schoot zichzelf zo in de voet. Het argument ‘een overeenkomst is een overeenkomst’ hield geen steek: indien de overeengekomen vergoeding werd betaald, werd die overeenkomst ook gerespecteerd. Kort door de bocht: Vossen had misschien wel de kansen van Larin afgemaakt en Essevee aan een bekerfinale én misschien zelfs een ticket voor de groepsfase van de Champions League geholpen. Het mocht niet zijn. Een pijnlijke 1-2, na nochtans een knappe wedstrijd van Essevee.

Nu zou het eigenlijk 10 op 12 moeten worden

De eerste doelstelling is weg, nu blijft voor Essevee alleen nog de strijd om dat zesde PO1-ticket – Charleroi en Standard zijn wellicht buiten bereik – nog over. Maar die is er drie speeldagen verder niet gemakkelijker op geworden. Zulte Waregem staat weliswaar, ondanks een 3 op 9, nog steeds zevende, maar KV Mechelen met wie het die zevende plaats deelt telt een match minder, en Anderlecht telt nog maar een punt minder. Maar Essevee heeft zich wel gewapend, met niet minder dan vijf extra versterkingen: Bassem Srarfi, Jelle Vossen, Jean-Luc Dompé, Gabriel Canela en Hotman El Kababri. De 5-0-winst tegen Waasland-Beveren was niet meteen een waardemeter, dat het Club woensdag danig moeilijk werd gemaakt wél.

Maar nu wordt het dus wel moneytime. Te beginnen zaterdag, met de loodzware verplaatsing naar Charleroi. Indien daar niet wordt verloren, blijft de schade beperkt en moet Essevee in de volgende duels, thuis tegen Moeskroen en … KV Kortrijk extra motivatie: die schaamtelijke zes op een rij wegvegen – en naar Oostende een 9 op 9 neerzetten. Het wordt geen simpele opdracht. En het is vooral rekenen op Jelle Vossen.

Nu mag het wel.

Reageren? frank.buyse@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier