Nooit eerder hunkerden we zo hard naar een nieuw jaar

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het is altijd uitkijken naar een nieuw jaar, maar deze keer doen we het met zijn allen heel hard.

Het kan niet anders of 2021 wordt het warmste jaar ooit. Zelfs – en het liefst – als we geen hitterecords laten sneuvelen. Het hartelijkste jaar ook, hopen wij en wensen wij. Nooit voorheen hebben wij met zoveel verlangen naar elkaar uitgekeken naar een nieuw jaar zoals we dat nu doen. Alleen al de gedachte doet deugd. Het besef dat we het beter hebben met mekaar dan in ons eentje is een meegenomen neveneffect van die hele pandemiecrisis die onze samenleving teistert.

We hebben gevloekt en geklaagd, we zijn boos geweest, vaker op de bestrijders van het virus dan op het virus zelf en we hadden medelijden, met de zieken en hun verzorgers, maar op zijn minst evenveel met onszelf. 2020 en corona hielden ons en onze samenleving een spiegel voor en we moesten wel toegeven dat we in zulke noodsituaties niet echt excelleren, toch niet zoals we dat voor de crisis in gedachten hadden.

Als wij het willen, wordt 2021 zoveel meer dan een uitgesteld 2020

De crisis heeft slachtoffers gemaakt en het is nog niet gedaan. We bepalen voor een groot deel zelf hoeveel ruimte en tijd dat virus neemt. We zijn van mekaar afhankelijk. Dat kan onze zwakke plek zijn in die strijd met het virus, maar het kan, als we dat willen, ook onze grote kracht zijn.

Die kracht ontdekken en onze honger naar spontane ontmoetingen, naar lijfelijk contact, naar gezichten die weer breed en ongemaskerd lachen, naar het wilde schateren van ‘contentement’, naar het vrij bewegen… maken nu al van 2021 een uitzonderlijk jaar. Het hartelijkste jaar ooit. Laat ons er met zijn allen veel meer van maken dan een uitgesteld 2020, het nieuwe jaar heeft nu al zoveel meer in zich, nog voor het goed en wel is begonnen. Als we mekaar dat kunnen gunnen, in combinatie met het vaccin, dan hebben tenminste wij en niet het virus onze wereld veranderd.

Maar zover is het nog niet. In de ziekenhuizen en woonzorgcentra vechten nog te veel patiënten en zorgverleners tegen covid-19 en in te veel hoeken van onze samenleving verbijten jongeren en eenzame mensen het zeer van het isolement. Zij verdienen onze aandacht én zorg, in 2021 minstens zo veel als in 2020.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier