Niks zo lekker als traditionele stoofpot in een mooie caravan

Toegegeven, echt welkom was ik niet meteen op het doortrekkersterrein in Heule. De mensen zijn er wantrouwig, zeker naar journalisten toe. Maar wie over een beetje inlevingsvermogen beschikt, begrijpt al snel waarom.

© AN

Want uiteraard gaat het hier over dieven en onruststokers, hoe komen ze anders aan die dure Mercedes en die mooie caravan? Reizen doen ze omdat ze dan minder snel gepakt worden voor hun vele misdaden en op de koop toe krijgen ze nog alles gratis op de kap van de hardwerkende Vlaming. Althans als we de sociale media moeten geloven. En hoe betrouwbaar Facebook en consoorten ook zijn, ik besliste toch om (voorzien van een bang hartje) een babbeltje met de mensen in kwestie te slaan.

De voyageurs zijn gewend aan de vooroordelen van de buitenwereld

Ik trok naar de Ringlaan in Heule rond 14 uur voor een praatje met Joseph De Coene. De beheerder van het doortrekkersterrein en vurige verdediger van de mensen die hij er om de twee (nu om de drie) weken mag ontvangen. Omdat hij om 16 uur zijn zoon van school moest halen, ging ik even later alleen op pad tussen de ongeveer 20 caravans. Al snel werd ik omringd door kinderen die wilden weten wat die camera rond mijn nek te betekenen had, niet veel later gevolgd door de ouders die vooral wilden weten wat ik met die foto’s van plan was. Heel wat uitleg in mijn Frans-met-haar-op, een hoop scheve blikken en een paar koppen hele sterke koffie later begreep ik ook waar die onrust vandaan kwam.

De voyageurs, zoals ze zichzelf noemen, zijn gewend aan de vooroordelen van de buitenwereld. Storen doen ze zich er niet echt aan, ze lezen onze kranten toch niet en kijken niet naar onze tv-shows. Maar hun werk, daar vrezen ze wel voor (stel je voor, ze werken!). Het zou immers wel eens kunnen dat een klant liever geen ‘zigeuner’ in dienst heeft. Dus zijn ze op hun hoede en beperkt hun wereld zich tot hun familie. Ze trouwen jong en leven nog volgens een erg traditionele cultuur. Maar zoals een van hen het wijselijk verwoordde: “Mensen zullen altijd vrezen wat anders is. Dat is jammer, maar niks waar wij van wakker liggen.” Ik ben blijven hangen tot laat op de avond. Niks zo lekker als traditionele stoofpot in een mooie caravan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.