Nabil Dirar boven Vlietinck? Dat mag in vraag gesteld worden

Brandon Mechele mag intussen al 263 officiële wedstrijden bij Club op zijn conto schrijven.©BRUNO FAHY BELGA
Brandon Mechele mag intussen al 263 officiële wedstrijden bij Club op zijn conto schrijven.©BRUNO FAHY BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Er zijn in het profvoetbal wel meer nagels waar steeds weer moet op geklopt worden, maar dé nagel met het meeste roest op is toch wel de eigen jeugd, en de kansen die ze niet krijgen. Of toch onvoldoende. Ofwel krijgen, maar niet grijpen.

Even verderop lees je het verhaal van Thibault Vlietinck, door Club Brugge verhuurd aan OHL. Hij blijft voorzichtig, spreekt zelfs de naam Clement niet uit, maar je proeft zijn ontgoocheling. Onvoldoende kansen gekregen, vindt hij. Onder Leko was de toen net 21-jarige Knokkenaar dé revelatie, één van de exponenten van het project 2023, met meer eigen jeugd. Net zoals Openda (verhuurd), Ngongé en Touba (allebei inmiddels al verkocht). Het zou evenwel raar zijn dat Vlietinck en Openda straks bij hun terugkeer nog een toekomst hebben bij Club.

Alleen Brandon Mechele kon zich na een uitleenbeurt toch nog opwerpen tot een speler van Club Brugge, alle andere Brugse talenten moesten hun toekomst zoeken op een ander niveau. Niet goed genoeg voor de top, luidt het dan. Het zou kunnen. Maar krijgen ze wel voldoende kansen als elk jaar weer x-aantal spelers worden aangetrokken? Als als back-up voor Mata in allerijl Nabil Dirar (34) moest worden aangetrokken, is Vlietinck dus niet goed genoeg?

Club werd dat jaar geen kampioen, maar Mechele en Engels bleven wel staan in de ploeg

Ik herinner me nog van een zomerstage in Spanje een discussie met Arnar Gretarsson, van 2012 tot 2014 TD bij Club. Dat Club met het piepjonge centrale duo Mechele-Engels nooit kampioen kon worden, zei ik. ‘En toch zullen ze blijven staan’, aldus Gretarsson. Club wérd geen kampioen, maar ze bleven staan. Veel meer heeft de IJslander niet betekend voor blauw-zwart, maar Mechele en Engels waren tot Charles De Ketelaere wel de enige jeugdproducten van Club die doorbraken.

De Ketelaere is een uitzonderlijk talent, maar we zijn zeer behoedzaam als Maxim De Cuyper, Ignace Van Der Brempt, Thomas Van den Keybus… de toekomst van Club worden genoemd. Want er komen straks weer Sobols en Ricca’s afgezakt naar Brugge, zeker weten. Ooit werden spelers als Capon, Coopman en Verstraete ook de toekomst van Club genoemd. Maar niemand liet ze staan in de ploeg. Wellicht niet goed genoeg, de resultaten gingen voor. Hogere eisen. Maar dat telt niet enkel voor Club.

Bij Cercle Brugge was vorige zondag Olivier De Man dé man. Als enige Belg in het elftal. Een leuke voetballer, benieuwd hoelang hij blijft staan. Even verder in West-Vlaanderen rondgekeken: bij KVO staan Tanghe en Bataille in de basis, bij Zulte Waregem Pletinckx net niet en bij KV Kortrijk blijft Brecht Dejaegere de afgelopen tien jaar de enige jeugdspeler die ooit doorbrak. Een speler die op zijn zestiende werd weggehaald als keepertje van Club Brugge…

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.