Milieu- en klimaatnegationisme zijn een feit, straks is de droogte ook nog een leugen

© belga
Peter Bossu
Peter Bossu Milieuactivist uit Diksmuide

Volgens de goeie woordenboeken is negationisme het ontkennen of extreem minimaliseren van algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen, van feiten die zo gedocumenteerd en bewezen zijn dat je even goed kunt blijven beweren dat de aarde plat is of een varken kan vliegen. Zo ontkennen neonazi’s de vernietigingskampen van het Hitler-regime en veel aanhangers van de Turkse President-dwingeland Erdogan de Armeense genocide, waarbij in 1915-1917 zowat 1,5 miljoen Armeense mensen door het Ottomaanse rijk afgeslacht werden.

Ieder mens die wat leeft, leest en denkt kent die onzinnige theorieën van ontkenning van feiten die o zo sterk bewezen zijn. Ik schrik niet meer om één of andere pipo, die plots op een schild door zijn vrienden te zijn gehesen, in een interview beweerd dat mei 1968, de flower-powerbeweging meer slachtoffers heeft gemaakt dan er in Wereldoorlog II gevallen zijn. Ik geef toe, ik ken ondertussen ook goed het negationistische milieu- en klimaatdiscours van rechtse prelaten als Jean-Marie Dedecker en zijn trouwe hofnar Derk Jan Eppink. Jaren geleden slingerde het Middelkerks overgewicht me in debatten al naar het hoofd dat ‘waar Bossu ergens een kanarie in een boom ziet of een scherf van een Spaanse helm in de grond ontdekt, dan wil hij alles direct veranderen in een groot Bokrijk’.

Geloof die gasten niet, kijk er dwars door en vorm je eigen mening

Ik pleitte toen inderdaad radicaal tegen de doortrekking van de A19 Ieper-Veurne, voor investeren in beter openbaar vervoer en het alstublieft ernstig nemen van de pleitredes voor meer bos, respect voor natuur en landschap en laat het nu aan de lezer om te oordelen wat hier zo mis, zo “middeleeuws”, aan was. Wellicht verspil ik hier weer te veel Vlaams om op die conservatieven te reageren, maar soms kan een mens het niet laten en moet je krabben waar het jeukt… De echte reden waarom ik hier aan die mensen en die tijd aandacht besteed, is omdat zij het pad effenden , voer gaven, de kiem legde voor een veel straffer negationisme rond natuur en klimaat.

Zo viel ik de voorbije weken wel een paar keer in een vorm van warmte coma als ik sommigen opiniemakers hoorde over code rood voor de warmte en de volgens hen nodeloze paniekzaaierij over de droogte in Vlaanderen en ver, heel ver daarbuiten. Ik zag een pak posts op sociale media van politici en andere opiniemakers die vonden dat alles rond de droogte en bijvoorbeeld het dramatisch verminderen van de biodiversiteit nutteloos alarmisme was. Ik hoorde zaken als dat de natuur zich altijd wel weer hersteld, dat al dat gedoe rond minder beesten in de natuur en het gevaar van pesticiden niet meer was dan een afleiding van links (sic) om aan de macht te blijven. Een hele straffe vond ik de reacties van de economiegoeroe Geert Noels die in deze komkommertijd terug iets vond om in de aandacht te komen. Op Twitter schreef hij onder meer: “van ‘s ochtends tot ‘s avonds “Code Rood” en angstpsychose over hitte, terwijl honderdduizenden Belgen elk jaar nog warmere oorden opzoeken voor hun vakantie. We zullen dit overleven, en ons gezond verstand gebruiken vandaag”. Ook volgens Noels is alles dus weer opgeklopt en loopt het allemaal zo’n vaart niet en is het alarmisme helemaal voor niks.

Wat mij betreft: laat ons heel blij zijn dat een overheid waarschuwt met code rood en tips geeft aan de burgers

Geert Noels en al die anderen: de stijgende temperaturen, de veranderingen in de natuur zijn een feit en wat mij betreft laat ons heel blij zijn dat een overheid waarschuwt met code rood en tips geeft aan de burgers. Als een overheid dat niet meer kan, niet meer mag, als dat al weer alarmisme is, waarom schaffen we die overheid dan niet meteen af en vervangen we het beleid door een ronde tafel van helderzienden en negationisten?

Geloof die gasten niet, kijk er dwars door en vorm je eigen mening. Doe dat op basis van wat zoveel wetenschappers zeggen en schrijven, wat overal waar te nemen is in onze eigen omgeving (hoeveel vlinders, bijen en hommels zag je bijvoorbeeld dit jaar op je bloeiende struiken?).

Tot slot en om een andere vergelijking te maken: in de jaren zestig van vorige eeuw had je ook negationisten rond tabak. Die beweerden dat tabak roken juist goed was voor de gezondheid, je aderen trokken daarvan open. Dwalen is van alle tijden, blijven helder durven zien en uitgaan van feiten ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier