“Mijn mooiste zege in Ieper”, aldus Freddy Loix

Freddy Loix en copiloot Johan Gitsels aan het feest. © BELGA
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De 51ste editie van de Kenotek Ypres Rally was in alle opzichten een succes. Het mooie weer en de knappe deelnemerslijst zorgden voor een grote publieke opkomst, de wedstrijd kende een zeer spannend verloop met verschillende leiders en de organisatie verliep vlekkeloos.

Vrijdagavond lieten de jonge beloften zich opmerken. Abbring, Lefebvre, Breen en Bouffier waren stuk voor stuk sneller dan Freddy Loix maar de Limburger panikeerde niet en kon de schade beperken tot 23 seconden. De Skoda Fabia R5 stond nog niet optimaal afgesteld en tijdens de servicebeurt op vrijdag werd de wegligging bijgesteld.

Zaterdagmorgen trok Loix dan alle registers open en terwijl hij een foutloze wedstrijd reed, lieten de koplopers een voor een steken vallen. Abbring en Breen waren de eerste opgevers. Abbring ging van de weg en Breen reed eerst lek en beschadigde daarna zijn motor. Lefebvre en Bouffier reden allebei lek en werden zo teruggeslagen.

Loix behaalde zijn tiende zege te Ieper terwijl de Skoda Fabia R5 zijn eerste Europese overwinning liet optekenen. Het is duidelijk dat we opnieuw een sterk duo aan het werk gezien hebben. Freddy Loix is nog niet versleten, zoals kwatongen al beweerden, en de nieuwe Skoda Fabia R5 wordt een topper van formaat. De nieuwe generatie R5 wagens zal het Europese kampioenschap en de Kentotek Ypres Rally nog veel mooie wedstrijden bezorgen.

De strijd voor de Belgische titel lijkt halfweg het seizoen al beslist. Freddy Loix is nu autoritair leider terwijl Vincent Verschueren, dankzij zijn derde plaats, een serieuze optie neemt op de titel van vice-kampioen. Het is zeer de vraag of we na het verlof nog veel van de andere titelkandidaten terug zullen zien.

Van West-Vlaamse zijde hebben we al betere Ieperse rally’s gezien. Davy Vanneste is de enige West-Vlaming in de top-10 terwijl geen enkele streekpiloot zijn groep of klasse kon winnen. Menenaar Davy Vanneste verloor vrijdag meer dan twee minuten door een losgekomen turbodarm maar zette zaterdag een ongelooflijke remonte in die bekroond werd met de negende plaats. In de groep N moest Filip Pyck, ondanks zijn jaren ervaring, buigen voor de Hongaar Erdi terwijl Victorien Heuninck derde werd in de RC4 categorie. De tijd dat de streekpiloten voordeel haalden uit hun parkoerskennis is duidelijk voorbij…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier