“Mijn mentale kaart van Brugge is aan herziening toe”

Liesa Naert
Liesa Naert Columniste KW

Actrice Liesa Naert woont in Gent maar is van Brugge. Om de twee weken gaat ze er bij haar familie op visite en vertelt ze hier wat haar daar opviel.

Als iemand mij de weg vraagt heb ik altijd een momentje nodig. Wachten tot het stadsplan in mijn hoofd zich heeft opengevouwen zodat ik mijn virtuele zelf door de straten kan zien lopen.

Maar ik heb moeten onder ogen zien dat mijn mentale kaart van Brugge dringend aan herziening toe is. Want bij mij staan De Beurshallen er nog op. De Vuyst op het Simon Stevinplein. De fontein op ‘t Zand. Uit gewoonte zou mijn virtuele ik zelfs nog durven doorsteken langs de Biekorf.

Om maar te zeggen: de zaak moet dringend geüpdatet worden. Niet per se voor mij. Ik ben wel van de nostalgie. Het is eerder kwestie van onwetende mensen niet langs onbestaande plaatsen te navigeren. Dan denk ik, zoals vaak, aan Simonne. Mijn grootmoeder.

Ze kende Brugge als haar broekzak. Hoeveel keer zou zij haar grondplannetje in de loop der jaren hebben moeten updaten? Tussen 1928 en nu? Wie en wat heeft zij allemaal zien komen en gaan? Deze dagen vervagen de randen van haar mentale stad steeds meer. Ze worden flou, deemsteren weg en verdwijnen stilletjes. Haar stad, die ze zo lang zo goed gekend heeft, wordt altijd maar kleiner en kleiner. Tot die alleen nog in onze hoofden bestaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.