Met de hulp van een AED-toestel heb je 60 procent meer kans op overleven

Jan Vercammen

Jan Vercammen uit Ieper, cardioloog en Kamerlid (N-VA), is een groot pleitbezorger van de ‘automated external defibrillator’.

Een normaal mens wordt stilaan ziek van al die afkortingen, maar deze mag u toch onthouden: Automated External Defibrillator, afgekort AED. De regelmatige ER- of House MD-kijker voelt zijn dollar al vallen. Inderdaad : de levensreddende elektroshock, maar dan voor iedereen bereikbaar. En nog belangrijker: alleen aanleggen is voldoende. De rest gaat vanzelf. Denemarken bijvoorbeeld kent een reanimatiesuccespercentage van meer dan 50 procent dankzij dit sluitstuk van de defensie.

Niet het hart is onze Achilleshiel, maar ons brein.

Wanneer op een voetbalveld – of simpelweg in de huiskamer – iemand plots in elkaar zakt, is dat vaak het gevolg van een hartstilstand. In België gebeurt dat met ongeveer 12.000 mensen per jaar. Meestal gaat het om een specifieke ritmestoornis, zoals ventrikelfibrillatie: het hart verricht geen duidelijke pompactiviteit meer. Oorzaak is een onderliggend hartprobleem dat wellicht kan verholpen worden. Tenminste, als je dit eerste serieuze symptoom overleeft.

Niet het hart is onze Achilleshiel, maar ons brein. Vergeef me de beeldspraak, maar onze computer is supergevoelig: vanaf drie minuten cardiaal arrest beginnen onze hoogste hersenfuncties af te sterven en dat proces is niet omkeerbaar. Na twintig minuten: al onze hogere hersenfuncties total loss. Wie dan alsnog door het ijlings toegesneld MUG-team teruggehaald wordt, eindigt in het beste geval als een vegetatieve schim van zichzelf.

Het aanleren van levensreddende handelingen kost weinig moeite.

In België bedraagt de overleving van een hartstilstand minder dan 5 procent. Wallonië – preventie is een regionale bevoegdheid – voerde recent voor sportclubs en -centra een verplichting tot installatie in van AED-toestellen. Nederland telt ongeveer het driedubbele aantal AED-toestellen, goed onderbouwd door een smartphone-geactiveerd circuit van regionale vrijwilligers. België en Vlaanderen wikken en wegen nog. Ondertussen weten we: met de hulp van een AED-toestel schiet de reddingskans met maar liefst 60 procent de hoogte in.

Gelukkig gaat een aantal krachten de goede richting uit. We pleiten via een wetsvoorstel voor een BTW-verlaging op deze toestellen, we hameren op een brede basisopleiding EHBO op verschillende niveaus – dat staat al jaren in de eindtermen. Binnenkort zelfs in het federale parlement. Wat we zelf doen, doen we beter. Het aanleren van levensreddende handelingen kost weinig moeite. Ze betekenen een wereld van verandering.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten