Mentale voordeel voor Asse-Lennik, thuisvoordeel voor Knack Roeselare

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lode Blomme

Vanavond beginnen Knack Roeselare en Asse-Lennik aan hun best of five in de play-off-finale. Knack mag thuis beginnen, maar Asse-Lennik bleek dit seizoen een taaie tegenstander. En zorgen de contractbesprekingen niet voor onrust in het Roeselaarse kamp ?

Knack Roeselare en Asse-Lennik zijn de terechte play-off-finalisten. Antwerpen presteerde te onregelmatig en kon het superseizoen van vorig jaar niet herhalen, Noliko Maaseik blijft op de sukkel en speelt voor het tweede jaar op rij geen play-off-finale, terwijl het ook telkens de bekerfinale miste.

De best of five die over maximaal 12 dagen een nieuwe landskampioen moet opleveren, kondigt zich alvast als een thriller aan. Zes keer al speelden beide protagonisten tegen elkaar dit seizoen en beiden wonnen drie keer. Opvallend daarbij is dat Knack geen enkele keer kon gaan winnen in het Molenbos, maar dat ook Lennik daar niet in slaagde in Schiervelde. Roeselare verloor dit seizoen in de competitie overigens slechts twee keer en telkens was dit tegen Lennik. Bovendien werden Tuerlinckx en co door datzelfde Lennik uitgeschakeld in de halve finale van de beker.

14 (!) punten meer

Het mentale voordeel is dus voor Lennik, maar het thuisvoordeel is voor Roeselare. Aan de 14 (!) punten (11 in de reguliere competitie, 3 in de play-offs) die Knack Roeselare dit seizoen meer verzamelde dan Lennik, houdt het slechts het thuisvoordeel over, maar net dát thuisvoordeel bleek vorig seizoen beslissend in de thriller tegen Antwerpen. Wil Lennik voor het eerst sinds 1988 nog eens een titel pakken, dan moet het minstens 1 keer komen winnen in Roeselare. Voor Knack hoeft een uitoverwinning niet, als het zijn thuismatchen wint uiteraard.

Toch is er voor Knack een groot verschil met vorig jaar. Terwijl de kern voor het volgende seizoen tijdens de vorige twee play-off-finales al zo goed als rond was, slepen de besprekingen dit seizoen langer aan. Er ligt dan ook heel wat meer werk op de plank voor Stefaan Coussée en Luc Van Valckenborgh, want enkel Pieter Coolman, Stijn Dejonckheere en kapitein Hendrik Tuerlinckx liggen nog onder contract. Met de rest moet Knack tot een nieuwe overeenkomst zien te komen en voorlopig lukte dat enkel met middenman Arno Van de Velde, bij wie een optie in zijn contract voor een bijkomend seizoen werd gelicht.

Keuzes maken

Het lijkt dan ook weinig waarschijnlijk dat Knack – ondanks de wens van coach Emile Rousseaux – ook volgend seizoen met een zo goed als ongewijzigde kern tussen de lijnen zal verschijnen. Vooral setter Eemi Tervaportti lijkt bezig aan zijn laatste dagen op Schiervelde en verschillende spelers genieten door de sterke sportieve prestaties buitenlandse interesse en/of verlangen meer speelgelegenheid. Bovendien gaf de club al aan dat het budgettair moeilijk wordt om de kern opnieuw samen te houden en dat er dus keuzes zullen moeten worden gemaakt. In hoeverre de vele contractbesprekingen een rol zullen spelen in de play-off-finale zal zeker een van de bepalende factoren zijn in de jacht op de derde opeenvolgende titel van Knack Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier