Mensjes kijken

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Zomertijd. Terrasjestijd. Eindelijk kunnen we weer in een behoorlijke vrijheid genieten van een terrasje in de zon. Na anderhalf jaar kan ik ook weer ongegeneerd ‘mensjes kijken’. Ik besefte niet hoe hard ik het gemist had: vanop een terras kijken naar de stroom mensen die passeert: in alle kleuren, in alle maten… Al van jongsaf verzin ik verhalen bij die mensen. Als kind liet ik ze grootse avonturen beleven, nu zijn het al vaker eens avontuurtjes. Ik wijs mijn tafelgezelschap graag op de kleurrijkste figuren en fluister al eens tegen manlief: ‘als ik zo rondloop, hou me tegen’.

Hoewel ik graag commentaar heb op kleurrijke passanten, heb ik er mij nooit aan geërgerd. Integendeel, ze brengen kleur in mijn dag. Zelfs in al zijn lelijkheid kan de mens mooi zijn. Wie ben ik trouwens om te bepalen wat lelijk en mooi is? Rubens zou tegenwoordig maar vreemd opkijken van ons schoonheidsideaal.

Zelfs in al zijn lelijkheid kan de mens mooi zijn

In enkele kuststeden ergert men zich mateloos aan die lelijkheid. Blote buiken zijn niet langer welkom in het stadscentrum. Omdat ze vaak te rond, te dik, te behaard…. zijn. Mensen die in zwemkledij al dan niet met enkele liters zeewater gaan shoppen of zich op een terras posteren, het getuigt niet van respect voor de winkeliers en horeca-uitbaters. Het veroorzaakt ergernissen en frustraties. Dus besloten al drie burgemeesters er tegen op te treden. Wie de winkelstraten induikt in badkledij riskeert in hun gemeente een boete van 350 euro. Ik wens de politiediensten veel succes tijdens hun discussies over wat badkledij is en wat niet. Liever zou ik aanmoedigingscampagnes zien om de bezoekers te wijzen op wenselijk gedrag.

In een maatschappij zijn regels nodig, zodat we niet in het Wilde Westen verzanden. Toch moet er nog ruimte zijn voor vrijheid. We mogen ons nog ergeren, er mogen gerust nog wat frustraties zijn. We mogen best wel nog eens onbezorgd lelijk zijn zonder dat daar boetes op staan. En zoals de nieuwe campagne van de Warmste Week het zo mooi zegt: “Je moet kunnen zijn wie je bent”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten