Marc Overmars: hoe kan men nog verbaasd zijn over Paul Gheysens?

© NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Iedereen achterover begin deze week bij het nieuws dat Marc Overmars, geen zes weken geleden ontslagen bij Ajax voor verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag, Technisch Directeur werd van Antwerp. Nog verbazender evenwel is dat iedereen daar zo verbaasd over is.

Want de grote (en enige) baas van Antwerp is Paul Gheysens. En dan zou men moeten weten: als nu er één iemand in de voetbalwereld is die een topper als Overmars wil binnenhalen dan is het de bulldozer, Paul de Bouwer uit Ieper.

Onstuitbaar ambitieus en weinig of geen scrupules, de perfecte mix

Want: onstuitbaar ambitieus én een old school rauwe aannemer – in dat wereldje en dan vooral bij mannen van zijn leeftijd is MeToo veelal nog een vaag en vooral lastig begrip. Die dickpics, Marc? Nooit meer doen of meteen weer buiten en een zware schadevergoeding, werd contractueel vastgelegd. Zo slim is Gheysens ook wel. Verstoan, Marc? En klaar. De verontwaardiging in de media waait wel over – heeft hij nog gelijk in ook – en van de ‘ethiek’ van het Huis van de Sport gaan we ons toch niet teveel aantrekken, zeker? Vijf jaar geleden schreef ik een portret over de man, toen kandidaat-koper van Anderlecht. Geschat vermogen: 765 miljoen euro. Intussen bedraagt dat 997 miljoen.

Een West-Vlaamse boerenzoon op speed werd hij genoemd. Het werd geen fraai portret, met veel woorden als schimmig, onontwarbare financiële constructies en alleenheerser. Ik onthoud ook een bekende econoom die anoniem wilde blijven: “Neen, ik zeg liever niets over Gheysens. Ben ik bang van.” Neen, dié Gheysens is voldoende opportunistisch om snel de zwaarverbrande Overmars in te halen. Kampioen worden met Antwerp, kost wat kost. Wat zou hém enige imagoschade kunnen schelen? Dat vooral alle vrouwen ter wereld nu (zouden moeten) steigeren: ach, dat gaat wel snel weer liggen… ? De buitenwereld die over hem valt? Ach, dat is de pers, gaat ook weer snel liggen. Die zal weer snel schrijven over het voetbalgenie van Overmars dan over zijn dick. Hij kreeg nog gelijk ook.

De Antwerpsupporters? Ach, die halen toch hun schouders op. “Als den Antwaarp maar snel Champions League speelt”. Hij kreeg nog gelijk ook. En, geloof ons, in de bestuurskamers én in de kleedkamers van het voetbal vinden nog steeds niet weinig die hele MeToo ook een overdreven fenomeen. Na Propere Handen, nu dit, gelooft nog iemand dat het topvoetbal niét verziekt is? In het portret uit 2017 zegt een ander bekende econoom: “Er zijn drie werelden waarin geld zeer moeilijk traceerbaar is: in de bouw, in de paardenhandel en in de voetballerij.” Gheysens zit in alle drie. Vrij vertaald: in drie werelden zonder al teveel scrupules. Dan mag het niet verbazen dat Gheysens al twee weken na diens ontslag vroeg een afspraak te maken met Overmars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier