Luid en spannend

Cercle ontvangt straks Anderlecht. © KURT DESPLENTER BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat Cercle nog zo vlot uit de startblokken schoot. Stel je voor: na drie speeldagen ontvangen we zondag zowaar met een voorsprong grootmacht Anderlecht. Nu ja, ‘grootmacht’ is een relatief begrip voor het tegenwoordig flauwe schijnsel van het ooit zo glanzende purper. Al mag je een ‘Traditionsverein’ nooit afschrijven. Slapende reuzen komen áltijd terug. Het mooiste bewijs daarvan is de retour in eerste klasse van Union, na maar liefst 48 jaar afwezigheid.

Voor supporters zijn het mijlpalen: promoties, kampioentitels, bekerfinales, Europese campagnes … De mooiste dag van mijn jeugd was ongetwijfeld de bekerwinst tegen het toen oppermachtige SK Beveren op 2 juni 1985.

Ook de ringtone van mijn telefoontoestel is er eentje om in te kaderen. Wie mij belt, activeert het geluidsfragment van de penalty waarmee Irvin Cardona op 10 maart 2018 Cercle vanuit het moeras van tweede klasse opnieuw naar het hoogste niveau trapte. Helaas moest ik dat kippenvelmoment op een telefoonschermpje volgen, tijdens een tournee met mijn band BEUK in Engeland. Het feest met de Arsenalsupporters in die andere band van de avond, Sofasonic, werd legendarisch.

Rockers houden wel vaker van voetbal. Twee keer had ik de eer om op onze supportersnamiddag te mogen optreden. De eerste keer was dat met de band Skov – jawel, genoemd naar onze Deense karaktervoetballer Soren Skov – vlak voor het magische seizoen 2007-2008. Toen streden we tot ver na Nieuwjaar mee voor de titel. Met nota bene een thope gescharte ploeg van eigen jeugd en elders afgeschreven paarden.

De tweede keer was met BEUK op de spelersvoorstelling 2016-2017. Behalve volbloed rockfan Jan Simoens – vader van jeugdtalent Laurenz Simoens – keek het merendeel van de bedaarde supporters die namiddag verwonderd naar ‘zulke luide hardrockers’. Een eerlijke onthulling: onze geliefde vereniging leefde in armoede en weinig artiesten openden hun hart voor een handje naftegeld.

Cercle is dus goed gestart. De ervaring leert dat na drie speeldagen het eindklassement zich al grotendeels aftekent. Hopelijk beleven we dus eindelijk eens een comfortabel seizoen. Hoewel, voetbal en rock-’n-roll smaken het best als er spanning in de lucht hangt.

Groen-zwarte groet, Roel Jacobus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier