Loodzware opdracht voor nobele onbekende

© Davy Coghe
Jos Remaut

N-VA maakte eindelijk haar lijsttrekkers bekend voor de verkiezingen van 26 mei. West-Vlaanderen neemt in dit verhaal een bijzondere plaats in, want Geert Bourgeois gaat Europees én onze provincie is sinds de verkiezingen van vorig jaar zo’n beetje het zorgenkind van de partij. Zware kanonnen inzetten is hier echter geen optie, want die zijn er niet echt.

Sander Loones, die als minister-van-net-geen maand toch een hele mooie mediacampagne heeft gekregen, heeft beslist potentieel om zo’n kanon te worden en met hem op kop en Dedecker aan de staart zit het federaal wel goed. De Vlaamse lijst, dát wordt echter iets anders. Om te beginnen al omdat de concurrentie hier gigantisch is: Bart Tommelein is, zelfs nadat hij Vlaanderen in de steek liet en koos voor Oostende, populairder dan ooit, en dan hebben we natuurlijk nog Hilde Crevits. De vorige keer goed voor ruim 112.000 voorkeurstemmen (bijna dubbel zoveel als Geert Bourgeois) én kanshebber om de eerste vrouwelijke minister-president te worden. Het wordt voor N-VA een enorme uitdaging om bij ons haar leiderspositie overeind te houden.

In eigen stad heel geliefd, maar buiten Izegem weten weinig mensen wie Bert Maertens is.

De man die dat moet waarmaken is er 37 en heet Bert Maertens. ‘Bert wie?’, zullen velen onder u zich allicht afvragen en dat is niet zo verwonderlijk. Bert is al negen jaar een degelijk en hard werkend parlementslid. Als enige N-VA-burgemeester in onze provincie is hij in zijn eigen Izegem héél geliefd, maar hij haalt zelden tot nooit de nationale media. Dat heb je natuurlijk met ‘droge’ specialisaties als bestuurszaken, mobiliteit en openbare werken of weinig populaire topics als (verplichte) gemeentefusies als persoonlijke dada. In eigen partij is hij wél een autoriteit. Opgegroeid in de schaduw van en gekweekt door Geert Bourgeois himself, én bijzonder goed thuis bij Ben Weyts, met wie hij ooit nog mooie jaren beleefde op het kabinet-Bourgeois.

Ook voor Bert Maertens geldt wat voor de generaals van N-VA geldt: de partij vóór alles.

Logisch dus dat hij nu de Vlaamse nummer 1 wordt bij N-VA, vooral omdat Axel Ronse uit Kortrijk of pakweg Pol Van Den Driessche uit Brugge het in oktober niét goed hebben gedaan in eigen stad, Bert wel. Hij kijkt nu wel tegen een loodzware periode aan: een maandenlange roadshow door heel West-Vlaanderen combineren met het dagelijkse burgemeesterschap van Izegem. Met een serieus risico dat het toch niet lukt. Maar ook voor hém geldt wat voor de generaals van N-VA geldt: de partij vóór alles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier