Liefste achterkleinkind,

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Als ik goed kan tellen (en eerlijk: dat kan ik eigenlijk niet zo goed), dan lees je dit nu ergens in het jaar 2082. Mijn Grote Baas (in onze tijd heette dat een ceo) gaf me deze week de raad om jou eens een brief te schrijven. Je moet weten, het zijn hier nogal bijzondere tijden. De mens vraagt zich af waar het met mijn en jouw wereld naartoe gaat…

Dus, misschien eerst even polsen: alles goed in 2082? Is het niet te warm? Staat de zee niet te hoog? Spreek je nog West-Vlaams? En euh, bestaat corona nog? Want weet je, dat virus uit 2020 is de reden waarom ik vandaag aan deze brief begonnen ben. Anders moest ik in de krant (ken je dat, een krant?) weer mijn gedacht geven over stijgende cijfers, strengere maatregelen, mondmaskers, vaccins… En daar heeft misschien niet iedereen zin in.

De mens vraagt zich af waar het met mijn en jouw wereld naartoe gaat

Ik kreeg deze week zelfs een mail van iemand die enkel nog goed nieuws wou lezen. Bestaat dat nog, goed nieuws? In 2021 wel nog alleszins, alleen moet je het soms wat zoeken. Daarom starten we in de krant vandaag zelfs met een rubriek waarin we het positieve benadrukken… Maar soit, ik dwaal af (dat durf ik al eens doen).

Mensen schrijven nu dus brieven naar achterkleinkinderen die er nog lang niet zijn. Waarom? Omdat ze de toekomst belangrijk vinden. Omdat zij mee hun best willen doen voor een betere wereld. Omdat de aarde gezonder zou zijn in 2082. Dat er minder armoede is. Meer gelijkheid. Meer geluk. En dat wens ik jouw generatie uiteraard ook.

Dus ja, ik hoop dat het wat heeft opgebracht – de mooie brieven en de nog mooiere intenties. Als ik goed kan tellen, en als ik er nog mag zijn, dan word ik dit jaar 100. Voor mijn verjaardag hoef je niet te zot te doen, misschien kan je een foto regelen met alle achterkleinkinderen in De Krant van West-Vlaanderen?

Het allerbeste!

Overgrootvader (zeg maar pepé) Bart

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.