Leven met een deadline: Dezelfde strijd

Achter de opgeheven spandoeken en toeterende tractoren schuilt een diepe frustratie: de eis voor een hoger loon. © JVM
Laura Schuyesmans

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

De boerenprotesten hebben de afgelopen weken de aandacht getrokken… en terecht! Achter de opgeheven spandoeken en toeterende tractoren schuilt een diepe frustratie: de eis voor een hoger loon. Deze strijd gaat echter verder dan de landsgrenzen en raakt de kern van een wereldwijd probleem waarin boeren, zowel hier als in het globale zuiden, vechten voor hun bestaansrecht.

De roep om een eerlijk, leefbaar inkomen voor boeren in België klinkt als een echo van de vraag die hun collega’s aan de andere kant van de wereldbol al jaren stellen. Ongelooflijk toch dat deze strijd ook hier nog gevoerd moet worden, terwijl we in een van de meest welvarende landen ter wereld wonen. Doordat ik ondertussen al enkele jaren bij Oxfam België werk, geloof ik oprecht dat een groot deel van de oplossing ligt bij fair trade. Net omdat fair trade niet alleen voor een eerlijker handelssysteem strijdt met leefbare inkomens voor alle producenten, maar zoekt naar een duurzame productie voor mens én planeet. Op dit punt voeren de boeren en de klimaatactivisten dan ook dezelfde strijd.

“Boeren en klimaatactivisten moeten wereldwijd de rangen sluiten, het is dezelfde strijd”

Ik hoor je al denken: is dat wel dezelfde strijd? De eisen van onze landbouwers om fatsoenlijke lonen en werkomstandigheden gaan niet enkel over welvaart, maar ook over de stap naar duurzame landbouwpraktijken. Eerlijke lonen stellen hen niet alleen in staat om een welvarender leven te leiden, maar biedt hen ook mogelijkheden om te investeren in moderne en duurzame ecologische landbouwtechnieken. Daarnaast laat het hun stem ook krachtiger klinken wanneer ze nog maar eens aanklagen dat er teveel geld blijft plakken bij de schakels in het distributieproces zoals supermarkten of diepvriesbedrijven.

In deze gedeelde strijd zouden boeren en klimaatactivisten wereldwijd de rangen moeten sluiten. Beide groepen zetten zich in voor een strijd die veel verder reikt dan individuele belangen. Ze streven allen naar een wereld die niet alleen winstgevend is voor enkelen, maar waarin het hele ecosysteem profiteert. Hoog tijd dus om de boerenprotesten niet enkel te zien als lokale onrust, maar als een oproep tot actie voor overheden, consumenten en bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen en de schakels in de keten van onrechtvaardigheid te doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier