Langemark-Poelkapelle stond met stip bovenaan om de volgende in het rijtje te worden

Laurent Hoornaert (links), Dominique Cool (midden) en Jean-Marie Callewaert zijn de bedenkers van de nieuwe coalitie. © TP
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Na Blankenberge en De Panne is sinds vorige week ook Langemark-Poelkapelle in een politieke soap beland. Onze man, nota bene inwoner van de Westhoekgemeente, reageert niet verrast.

Hetgeen de voorbije week in Langemark-Poelkapelle gebeurd is, kan hoegenaamd geen verrassing genoemd worden. Na de gebeurtenissen in Blankenberge en De Panne wordt er op een krantenredactie wel eens gespeculeerd welke gemeente als volgende aan de beurt zou kunnen zijn. Langemark-Poelkapelle stond met stip bovenaan het lijstje. CD&V en N-VA werden in 2018 gedwongen tot een verstandshuwelijk, maar liefde was er nooit.

Een geforceerd huwelijk resulteert zelden in liefde

Eind dit jaar plant deze krant een grote evaluatie van alle gemeentebesturen halfweg de legislatuur. Voor Langemark-Poelkapelle was de titel al klaar: Wanneer barst de bom? Ze is vroeger gebarsten dan verwacht. De voorbije maanden had ik verschillende informele gesprekken met vooraanstaande raadsleden van zowel CD&V als N-VA. Regelmatig kwam toen de opmerking dat ze het toch nog drie jaar met elkaar zouden moeten uitzingen. En bijna altijd kwam toen het mysterieuze, maar tegelijk ook heel duidelijke antwoord: misschien. Iedereen was op zoek naar een uitweg uit de impasse. Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur kwam als een godsgeschenk.

Het is afwachten welke invloed dit zal hebben op Lieven Vanbelleghem en zijn team. Zijn zij in staat om harde oppositie te voeren? En wat met de onrust die dit veroorzaakt? Drie jaar is lang. Het is aan de nieuwe bestuursploeg om het vertrouwen van de inwoners in de politiek terug te winnen. Of worden de winnaars van vandaag de verliezers van 2024?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier