KVK staat stilaan voor Kretologie van Kortrijkzanen

KV Kortrijk.© BELGA
KV Kortrijk.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Nog 90 minuten en dan play-offs, maar toch al ons rapport. Club Brugge wordt kampioen (of het zou in play-off 1 al heel raar moeten lopen) en Oostende eindigt minstens vijfde: dat is allebei grote onderscheiding voor hun Jupiler Pro League 2020-2021.

Indien Zulte Waregem dat rare coronaseizoen zondag met winst in de ‘finale’ tegen AA Gent afsluit en nog in de ‘Europa play-offs’ wipt, krijgt Essevee ook een onderscheiding – geen top 8 is dan slechts een voldoende waard. Cercle, uiteindelijk toch weer gered na 33 speeldagen, kan dan weer met veel goeie wil hooguit een voldoende krijgen, de ambities lagen vooraf een heel stuk hoger. KV Kortrijk krijgt evenwel een onvoldoende. Zó kleurloos. Misschien wel drie clubs op de 5 West-Vlaamse clubs die tevreden mogen terugblikken, het had slechter gekund. (Cercle op 18 en Kortrijk op 17, ik zeg maar wat.)

Essevee beseft ook wel dat top 8 het plafond is

Maar er blijven wel vragen hangen over de toekomst van KVO, Cercle en KV Kortrijk. Niet over die van Club, weliswaar op het veld (even) niet meer die machine en weliswaar imagoschade door de mislukte beursgang, maar heus nog steeds op weg om het Bayern München van België te worden, vindt ook sporteconoom Wim Lagae. Niet over die van Zulte Waregem, die hebben zoveel gezond West-Vlaams boerenverstand dat ze ook wel beseffen dat de top 8 het plafond is.

Maar quid Cercle? Verder bouwen op de Vlaamse grond die er nu ligt en waar Vanderhaeghe wel weg mee weet of nemen de Monegasken weer dezelfde risico’s als de twee vorige bijna faliekante seizoenen? En quid KVO, deze week alweer onderwerp van discussie op de licentiecommissie? Interessant hoor wat Franky Van der Elst even verderop zegt: die Amerikanen zitten er alleen om geld te verdienen en dénken niet aan bouwen. Of zou het écht kunnen: binnen dezelfde filosofie Blessin, Bataille, Theate en anderen simpel vervangen?

En dan KV Kortrijk: dit seizoen dé grijze muis. De Veekaa moet uitkijken dat ze volgend seizoen niet echt in degradatiemoeras terechtkomen, na Beerschot en OHL krijgt 1A met Union nog een rijke buitenlandse club. Want KVK gaat blijkbaar meer achter- dan vooruit. Het stadiondossier is tekenend. Veel kreten, dat wel. KVK staat voor Kretologie van Kortrijk. Schepen van sport Arne Vandendriessche wil de niet-geïnteresseerde Maleisische eigenaar Tan onder druk zetten en “acties ondernemen met de supporters”. Tja…

Ex-burgemeester Stefaan De Clerck wil zelfs juridisch afdwingen dat de “onwillige” hoofdaandeelhouder KVK verkoopt. Komaan… Zelfs de locatie Evolis staat alweer op de helling. Waarop voorzitter Verhelst roept: “De stad neemt het voortouw!”. Mogen wij dan zeer sceptisch zijn over dié toekomst van KVK? En benieuwd zijn naar de nabije toekomst van KVO en Cercle?

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.