KV Kortrijk kan maar beter opletten

De Boeck kende een goede start in zijn eerste maanden bij KVK, maar het klikte duidelijk niet met ceo Leterme. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het is net een jaar geleden dat KV Kortrijk coach Glen De Boeck ontsloeg. De Boeck was er net een jaar T1, had vanaf november 2017 KVK meteen uit de degradatiezone getild en strandde op een zucht van PO1.

In het nieuwe seizoen telde KVK na 15 speeldagen 16 punten en was het na een 2 op 12 weggezakt naar de 12de plaats. Exit De Boeck.

Waarop Yves Vanderhaeghe nog diezelfde 15de november overnam. En de club van die 12de naar de 8ste plaats stuurde. In het nieuwe seizoen telt KVK na 15 speeldagen 14 punten en is na een 0 op 12 weggezakt naar de 13de plaats… Vorig seizoen noemde Matthias Leterme “alleen en alleen” de resultaten van De Boeck de reden voor zijn ontslag, vandaag zegt de Kortrijkse CEO dat er geen sprake is van ontslag van Vanderhaeghe.

Volgende week Anderlecht en dan Gent, een 0 op 18 dreigt

Raar? Neen. Zéér terecht. Omdat het argument van de resultaten vorig seizoen niet de echte reden was, Leterme en De Boeck matchten niet. Terwijl ‘Yveske’ een kind van het huis is. Een Roeselarenaar zelfs en bij Roularta zegt men al 65 jaar ‘deuredoen’. Alleen doen ze niet meer deure in het Guldensporenstadion, is er hetzelfde binnengesijpeld wat twee weken geleden hier op de redactie werd geopperd: “KVK bij SOS West-Vlaanderen…? Maar neen, die rapen op tijd wel hun punten.” En wat zei Vanderhaeghe zaterdag? “De spelers denken: we halen hier en daar wel onze punten…” Maar wat zei de coach, langs de lijn ook al bijna on-Yves rustig, ook nog? “Het komt wel goed…”

Yves Vanderhaeghe: 0 op 12 en matchen tegen Anderlecht en Gent in 't verschiet.
Yves Vanderhaeghe: 0 op 12 en matchen tegen Anderlecht en Gent in ‘t verschiet.© BELGA

Wel, dat dachten Mechelen en Lokeren voorgaande seizoenen dus ook te lang. Volgende week Anderlecht en dan Gent, een 0 op 18 dreigt. Als de clubs onder hen intussen punten rapen, dan mag het vertrouwen in Vanderhaeghe nog zo terecht zijn, KVK mag niet al te zeker zijn van ‘komt goed’. De defensieve kwetsbaarheid is één uitleg voor die dertiende plaats. Er is nog één. Al snel bleek PO1 onhaalbaar. En degradatie ondenkbaar, dacht men. Waardoor snel in de ploeg is geslopen: of we nu 8ste of 12de eindigen, maakt niet zoveel uit. Maar ze staan 13de. En dat komt niet zomaar goed.