Kustburgemeesters staan niet bekend om grote eensgezindheid

Hannes Hosten

We zijn zover. De paasvakantie die aan de kust al weken zenuwachtigheid veroorzaakt, staat eindelijk voor de deur. Zonder terrassen, maar met raamverkoop. Met een ‘vensterregel’ en dus halve bezetting op de treinen naar de kust, maar niet op de treinen van de kust. En met veel volk, toch als je op de boekingen in vakantiehuizen, campings en vakantieparken mag afgaan. Wat dagjestoeristen en hotelgasten betreft, is het afwachten of de zon wat meewil.

Al die bezoekers aan onze kust moeten rekening houden met verschillende coronaregels. Op de ene plaats wel mondmaskers, op de andere plaats niet. In Blankenberge geen van thuis meegebracht flesje wijn of aperitief, in de andere badplaatsen wel. Je moet de eigen regels dan wel héél duidelijk communiceren, maar dan nog kan je het de toeristen eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze in verwarring zijn in deze sowieso al verwarrende tijden.

Duidelijk is het niet, maar burgemeesters doen wat ze nodig achten. En soms is dat niet slecht

Het verrast ons eigenlijk niet. Zelfs al hebben ze een overleg, de kustburgemeesters staan niet bekend om hun grote eensgezindheid. En dat is al van voor corona. Het is ook al van voor Jean-Marie Dedecker, om de meest eigenzinnige der kustburgemeesters niet te noemen. In een totaal andere samenstelling slaagde het kustburgemeestersoverleg er ook nooit in om bijvoorbeeld een gemeenschappelijke startdatum voor het reddersseizoen overeen te komen.

Maar ook al zou een beetje eensgezindheid de duidelijkheid ten goede komen, dit keer hebben we ook wel begrip voor de keuzes van de burgemeesters. Als het gaat om drukte en hoe ermee om te gaan, is er nu eenmaal veel verschil tussen de kustgemeenten. De een is een stad, de ander is de fusie van meerdere kleinere badplaatsen. De een heeft een station, de ander niet. De een zit met een uiterst compact strand, de ander heeft plaats zat. En blijkbaar trekt de een ook een ander publiek aan dan de ander. Het maakt dat iedereen doet wat hij of zij nodig acht. En soms is dat ook niet slecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier