Knack Roeselare stelt meteen orde op zaken en deelt challenger Maaseik een tik uit

Ruben Van Hirtum kreeg zijn kans in de basis en ontgoochelde niet. © VDB
Eddy Brouckaert
Eddy Brouckaert Senior writer

Verlies voor de regerende landskampioen in de Champions Cup. Maaseik tot voor het weekend alle wedstrijden gewonnen. Zonder één set te verliezen. Velen maakten zich al op om het nieuwe Maaseik ook afgelopen zaterdag in Schiervelde te zien stunten. Weinigen hadden dan ook een droge 3-0 verwacht. Alhoewel die 3-0 een wat vertekend beeld geeft van de wedstrijd. 3-1 leek ons een betere weergave te zijn geweest van wat op het parket werd opgevoerd : bij momenten een spannende wedstrijd, bij andere momenten ook plaats voor gestuntel, beide ploegen onwaardig.

Maaseik liet het echter op cruciale momenten afweten en kon nooit aanspraak maken op de overwinning. De Limburgers, erg gedreven maar te vaak overmand door emoties. Scheidsrechterlijke beslissingen werden (vaak terecht) op de korrel genomen. Woede-uitbarstingen bij opposite Jelte Maan…. Coach Castellani die uit frustratie het thuispubliek uitnodigt tot een Mexican wave…. Het werd twee keer bestraft met een rode kaart en kleurde mee de wedstrijd. En bepaalde ons inziens mee het eindresultaat want Maaseik raakte er de trappers door kwijt.

“Coach Rousseaux bleef bij de les, coach Castellani was meer entertainer dan coach”

René Corstjens van Maaseik was na afloop eerlijk in zijn analyse : ” Vandaag is Roeselare de verdiende winnaar. Wij lieten ons meeslepen in dat geruzie met de scheidsrechters. We zullen onze coach moeten vragen zich in de toekomst op het spelletje te blijven concentreren, alhoewel die uitnodiging tot Mexican wave best leuk was en voor mij geen rode kaart behoefde. Roeselare bewees vandaag verder te staan dan Maaseik. Let wel, vandaag, want wij zijn een team in volle opbouw dat al mooie dingen liet zien, maar pas na nieuwjaar op volle sterkte zal renderen. Het wordt dit seizoen gegarandeerd nog spannend en bloedstollend in onze onderlinge duels.”

Coach Emile Rousseaux bleef, midden alle heisa langs de lijn, de rust zelve. Professioneel tot en met. Rousseaux was zelf wat ziekjes. Storende infectie op de luchtwegen en opspelende keelpijn. De clubdokter wil hem zelfs rust voorschrijven om opnieuw kerngezond te worden. Hoe je rust en de gedrevenheid van een Rousseaux met mekaar verzoent is natuurlijk een ander paar mouwen.

Rousseaux coachte rustig en tactisch heel sterk. Verraste met een basisplaats voor Van Hirtum, die bedankte met een heel sterke prestatie en de weelde van de brede Knack-kern illustreerde. Lang geleden dat we Ruben zo gretig en efficiënt zagen spelen. En toen Orczyk receptioneel onderuit ging, was er de snelle wissel voor Mathijs Verhanneman. Ook al een voltreffer van formaat , hoe die Verhanneman met zijn floats Maaseik in receptie in de problemen bracht.

“Ik ben heel tevreden met deze overwinning”, klonk het bij coach Rousseaux. “Bij mijn ploeg moest daarvoor zelfs niet iedereen top zijn. Hoeft ook nog niet, want het seizoen is nog lang en wij pieken naar onze zware decembermaand. Onze prestatie was in elk geval al beter dan in de Champions Cup. In de onderlinge duels met Maaseik is het 1-1, beter kan niet voor de spankracht van de duels die nog komen.”

“Dit Maaseik wordt een hardere noot om kraken dan het Maaseik van vorig seizoen”

Toch nog een stervermelding voor de Roeselaarse kapitein Tuerlinckx en langs Maaseikkant voor de 20-jarige Kamil Rychlicki. De ervaren Tuerlinckx tegenover de jonge aanstormende Rychlicki. Wat een aanvalsgeweld van beide heren.

De passage bij de nationale ploeg van Tuerlinckx heeft hem duidelijk deugd gedaan. Hendrik gaat als kapitein voorop in de strijd. Zit in bloedvorm. Vergelijkingen werden zaterdagavond gemaakt met ene Ivan Contreras. Tuerlinckx speelt inderdaad echt wel constant op heel hoog niveau. Een kapitein, gewaardeerd binnen de club en bij coach en medespelers. Een kapitein, wiens lichaam hopelijk in de snelle opeenvolging van topwedstrijden straks standhoudt. Op de positie van spelverdeler heeft Knack voorlopig nog geen alternatief voor D’Hulst door de onbeschikbaarheid van Trinidad. Door de blessure van Konings zijn ook rustperiodes voor Tuerlinckx op korte termijn niet aan de orde. De huidige Tuerlinckx is eigenlijk onvervangbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier