Twitter: het lijkt steeds meer een plek waar vooral wordt geruzied, met modder en zelfs met stenen gegooid. Een plek waar je van oeverloos gebekvecht tussen mensen op voorhand weet dat ze nooit tot een compromis zullen komen. Een plek waar politici beter wat vaker hun mond zouden houden of zelfs hun tong inslikken.

Die negativiteit is een reden waarom ik soms overweeg mijn account te verwijderen, maar er zijn gelukkig ook mensen voor wie je op Twitter wil blijven. Mensen die je doen nadenken en zelfs doen glimlachen. Actrice Lynn Van Royen, bekend van onder meer haar glansrijke hoofdrol in Beau Séjour en bijrol in Tabula Rasa, is een van hen. Haar tweets zijn slim, grappig, gevat, soms een tikkeltje absurd, maar altijd doen ze me lachen en af en toe zelfs schaterlachen.

Het moge duidelijk zijn: van de zurigheid op Twitter hebben velen genoeg

Een tweetal weken geleden lanceerde Van Royen op Twitter de hashtag #kleingelukske. Korte mededelingen waarin ze vertelt wat haar die dag blij maakte. Bijvoorbeeld: '#kleingelukske: geen eenzame kousen over hebben tegen 't einde van de wasmand.' Herkenbaar, en meteen een glimlach op mijn gezicht. Ik tweette zelf een oproep naar mijn volgers om hun #kleingelukske te delen, en meteen kwam er veel reactie. Het moge duidelijk zijn: van de zurigheid op Twitter hebben velen genoeg. Misschien ligt het aan kerstmis, maar ik hoop dat de hashtag ook na de warmste weken blijft verderleven.

De hashtag deed me nadenken over wat geluk eigenlijk is. Soms stellen mensen me de vraag: 'Ben je gelukkig?' Ik vind het altijd moeilijk om daarop te antwoorden. Misschien ben ik gelukkig op het moment dat mij de vraag wordt gesteld, maar de kans bestaat dat ik me een paar uur later ongelukkig kan voelen. In geluk als een permanente zijnstoestand geloof ik niet. Constant gelukkig is niemand - en misschien maar goed ook, want dan zou je de #kleinegelukskes waar Lynn Van Royen het over heeft niet meer waarderen. Het is zoals de Perzische mystieke dichter Omar Khayyam ooit schreef: 'Wees gelukkig om dit moment. Dit moment is jouw leven.' Als ik geluk in mijn leven zou moeten definïeren, dan is dat als een ketting van #grotegelukskes (een boek publiceren, tante worden, verliefd zijn) en #kleinegelukskes. Maar het zijn net de #kleinegelukskes die we vaak over het hoofd zien in die ketting. Voor mij ligt de kunst van het gelukkig zijn in geluk vinden in de meest ogenschijnlijk gewone dingen. Dus tweette ik onder meer dit over mijn #kleinegelukskes:

De hashtag #kleingelukske is intussen een paar keer trending geworden. Het zijn tweets die je doen stilstaan bij wat op het eerste gezicht evident is, en tweets die jezelf en anderen doen glimlachen. Is dat geen ontzettend goed voornemen voor 2018?

Twitter: het lijkt steeds meer een plek waar vooral wordt geruzied, met modder en zelfs met stenen gegooid. Een plek waar je van oeverloos gebekvecht tussen mensen op voorhand weet dat ze nooit tot een compromis zullen komen. Een plek waar politici beter wat vaker hun mond zouden houden of zelfs hun tong inslikken.Die negativiteit is een reden waarom ik soms overweeg mijn account te verwijderen, maar er zijn gelukkig ook mensen voor wie je op Twitter wil blijven. Mensen die je doen nadenken en zelfs doen glimlachen. Actrice Lynn Van Royen, bekend van onder meer haar glansrijke hoofdrol in Beau Séjour en bijrol in Tabula Rasa, is een van hen. Haar tweets zijn slim, grappig, gevat, soms een tikkeltje absurd, maar altijd doen ze me lachen en af en toe zelfs schaterlachen.Een tweetal weken geleden lanceerde Van Royen op Twitter de hashtag #kleingelukske. Korte mededelingen waarin ze vertelt wat haar die dag blij maakte. Bijvoorbeeld: '#kleingelukske: geen eenzame kousen over hebben tegen 't einde van de wasmand.' Herkenbaar, en meteen een glimlach op mijn gezicht. Ik tweette zelf een oproep naar mijn volgers om hun #kleingelukske te delen, en meteen kwam er veel reactie. Het moge duidelijk zijn: van de zurigheid op Twitter hebben velen genoeg. Misschien ligt het aan kerstmis, maar ik hoop dat de hashtag ook na de warmste weken blijft verderleven.De hashtag deed me nadenken over wat geluk eigenlijk is. Soms stellen mensen me de vraag: 'Ben je gelukkig?' Ik vind het altijd moeilijk om daarop te antwoorden. Misschien ben ik gelukkig op het moment dat mij de vraag wordt gesteld, maar de kans bestaat dat ik me een paar uur later ongelukkig kan voelen. In geluk als een permanente zijnstoestand geloof ik niet. Constant gelukkig is niemand - en misschien maar goed ook, want dan zou je de #kleinegelukskes waar Lynn Van Royen het over heeft niet meer waarderen. Het is zoals de Perzische mystieke dichter Omar Khayyam ooit schreef: 'Wees gelukkig om dit moment. Dit moment is jouw leven.' Als ik geluk in mijn leven zou moeten definïeren, dan is dat als een ketting van #grotegelukskes (een boek publiceren, tante worden, verliefd zijn) en #kleinegelukskes. Maar het zijn net de #kleinegelukskes die we vaak over het hoofd zien in die ketting. Voor mij ligt de kunst van het gelukkig zijn in geluk vinden in de meest ogenschijnlijk gewone dingen. Dus tweette ik onder meer dit over mijn #kleinegelukskes:De hashtag #kleingelukske is intussen een paar keer trending geworden. Het zijn tweets die je doen stilstaan bij wat op het eerste gezicht evident is, en tweets die jezelf en anderen doen glimlachen. Is dat geen ontzettend goed voornemen voor 2018?