Keiharde cijfers

Eind 2018 liep Ziggy Vanryckeghem zware brandwonden op na een ontploffing bij het bedrijf Pouleyn in Vichte. © GF
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Ossan deure doen. Daar zijn wij West-Vlamingen voor bekend. Goan en bluuvn goan. Wij zijn harde werkers en daar zijn we preus op. We doen deure, tot we er bij neer vallen. En soms staan we dan nooit meer recht. Want West-Vlaanderen is de dodelijkste provincie om in te werken. De meest gevaarlijke ook. En dat is niets om preus op te zijn.

In 2017 sneuvelden hier 15 doeners – om maar eens een hip woord te gebruiken. In 2018 waren dat er 11. En dit jaar zijn we al weer op weg naar de top van het klassement: al 7 mensen lieten het leven in dienst van hun werkgever. Bijna om de drie weken sterft er een werknemer op een West-Vlaamse werkvloer. Keiharde cijfers voor keiharde werkers. Jammer, maar helaas.

Bijna om de drie weken sterft er een werknemer in West-Vlaanderen

Waarom West-Vlaanderen zo gevaarlijk is? Wetenschappelijk onderzoek gebeurde er nog niet, maar wij – en de experts die we opvoeren – kunnen wel wat redenen bedenken. Eerst en vooral: zo goed als iedereen werkt hier. Weinig West-Vlaamse werklozen dus, maar wel meer kans op ongevallen. Onze economie is ook vooral een maak-industrie, met machines die door mensen bediend worden. En mensen kunnen missen.

Ook onze zee zorgt voor gevaar: de visserij is misschien wel de dodelijkste sector om in te werken. Maar ook in de bouw en bij de boeren – nog zulke oer-West-Vlaamse branches – loert het gevaar om de hoek.

Veiligheid kost geld, en een mensenleven is onbetaalbaar

En dan heb je uiteraard nog onze mentaliteit. Die waar we zo preus op zijn. Zwiegen. En vooral deure doen. Het moet allemaal rap gaan, zegt arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere in deze krant. En het mag liefst allemaal niet te veel kosten. Maar veiligheid kost geld. En een mensenleven is onbetaalbaar.

Straf is wel dat de arbeidsinspectie zo mogelijk nog slechtere cijfers moet voorleggen. Een West-Vlaams bedrijf wordt gemiddeld één keer op de 27 jaar gecontroleerd. Het aantal inspecteurs is absoluut onvoldoende om de veiligheid van de werknemers te garanderen, zo horen we bij de vakbond. Wie het budget moet verhogen? De politiek. En zijn er binnenkort geen verkiezingen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier