Karl schrijft een brief naar Kevin De Bruyne: “Je beschikt over meer wapens dan Jürgen Conings”

(foto Getty)© Getty Images
(foto Getty)© Getty Images
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Aan de vooravond van het EK Voetbal schrijft Karl Vannieuwkerke een brief naar Kevin De Bruyne, draaischijf bij onze Rode Duivels. De Bruyne liep na een stevige charge in de finale van de Champions League een gebroken oogkas en neus op. De spelverdeler van Manchester City mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Kevin,

We gaan niet rond de pot draaien. Europees kampioen. Daar is het ons om te doen. Met minder nemen we geen vrede. We zweven momenteel tussen hoop en angst. En dat heeft alles met jou te maken, Kevin. Antonio Rüdiger had met zijn bodycheck in de Champions Leaguefinale een dubbel doel: de kansen voor Chelsea op het behoud van de 1-0-voorsprong in de finale vergroten en de Rode Duivels verzwakken voor het EK, zodat zijn Mannschaft toch een klein beetje hoop mag koesteren in een periode waarin er met Duitsland nog nauwelijks rekening wordt gehouden. Maar het was niet opzettelijk , aldus Rambo. Met stijlvol ingeklede leugens kom je in de voetbalwereld meestal weg.

Die ontgoocheling tegen Wales in Lille is vijf jaar oud en waart nog altijd door de hoofden van supporters, bondslieden en analisten

Hier staan we dus. In de onzekerheid of we kunnen beschikken over de beste Kevin De Bruyne op het nakende Europees Kampioenschap. En die hebben we nodig. Jouw belang voor de ploeg kunnen we niet genoeg benadrukken. Je bent niet alleen aangever, je bent ook afwerker. De verbinding tussen verdediging en aanval. De voorspelbare verrassing. Hoe contradictorisch dat ook moge klinken. Iedereen weet hoe gevaarlijk en explosief je bent. Elke tegenstander wordt tijdens een tactische bespreking tot vervelens toe gewaarschuwd voor het gevaar De Bruyne. En toch komt vaak uit het niets een bevlieging waar monden over de hele wereld van openvallen. Genialiteit verpakt in een fractie van een seconde. Een splijtende pass, een trap met links of met rechts, een voorzet vanop de flank, een simpele deviatie. Je beschikt over meer wapens dan Jürgen Conings kon ontvreemden in een wapendepot van het leger. Het ontbreekt ons aan epitheta om je sierlijkheid en je efficiëntie te omschrijven. We sluiten onze ogen en leggen ons lot de komende maand in jouw handen, Kevin. Alles komt goed.

Heb jij – net als iedereen die er in 2016 bij was – nog een rekening openstaan met het Europees Kampioenschap? Die ontgoocheling tegen Wales in Lille is vijf jaar oud en waart nog altijd door de hoofden van supporters, bondslieden en analisten. Ik heb het gevoel dat de meesten uit die laatste groep jullie niet tot topfavoriet durven bombarderen omdat ze het gedrocht tegen Wales maar niet kunnen vergeten, laat staan verwerkt krijgen. Jarenlang hebben ze gedobberd op een zee vol draaikolken en woeste golven. Totaal ontredderd door wat ze toen zagen. Na een derde plaats op het WK in Rusland is alleen het hoogst haalbare nu goed genoeg. 11 juli, Wembley, dat is de plaats van de afspraak. Schoonheidsprijzen vallen er de komende weken niet te rapen. Alleen de resultaten tellen. Op het rapport is straks geen plaats voor: ze deden hun uiterste best en er is nog veel progressiemarge . Neem je tijd om te herstellen, Kevin. Tegen Rusland, Denemarken en Finland mag het nog op halve kracht of zelfs helemaal niet mocht je nog te veel last hebben. Vanaf 26 juni wordt het menens. Prent je je ploegmaats nog eens in dat de Rode Duivels het beste vaccin zijn om een streep onder de pandemie te trekken? De supporters gaan het met veel plezier en zonder morren laten toedienen. De bovenarm is nu al ontbloot.

Veel succes en warme groet,

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.