Karl schrijft een brief naar Eden Hazard: “De rijpe appel is klaar om te plukken. En jij bent onze ladder”

© BELGA
© BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Zondagavond begint het EK écht voor onze Rode Duivels. De hoop van de natie rust daarbij ook op sterspeler Eden Hazard, tot wie Karl Vannieuwkerke zich vandaag richt. Eden mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Eden,

De klok tikt. Zondagavond wacht de achtste finale op een Europees kampioenschap. Alle kopjes draaien stilaan in jouw richting. Het vertrouwen in je blijft groot. Ook al ben je ondertussen al bijna twee jaar een schim van de fantastische voetballer die we het voorbije decennium hebben aanbeden. Dat is zonde, maar willen we wel vergeten. Nu heb je geen keuze meer. Het lot van een natie ligt in jouw handen. Jaren is er gewerkt om met deze generatie voetballers in deze situatie te belanden. De rijpe appel is klaar om te plukken. En jij bent onze ladder. Als we Europees kampioen willen worden, hebben we de beste versie van jou nodig, Eden. Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne kunnen het echt niet elke match blijven doen. Er zal wel eens een Italiaanse of Duitse verdediger zijn die de wedstrijd van zijn leven speelt en Kevin het voetballen belet. Dan is jouw moment gekomen. Dan moet jij nog eens flitsen. Geen magistraal trucje op de middenlijn, maar een succesvolle actie in de zone van de waarheid. Liefst een paar. Ik dacht dat we je terug hadden na de tweede helft tegen Denemarken. Je kwam in met de flair die je eigen is. Onbevangen en gretig. Het maakte me licht euforisch. Maar misschien verkeken we ons op een paar van die acties. Zo moeilijk waren ze nu ook weer niet. Ik kan uit mijn hoofd tien jeugdspelers van KSV Diksmuide opsommen die net hetzelfde kunnen als wat jij toonde. De technische kwaliteiten van jonge voetballers gaan er zienderogen op vooruit. Maar ze missen dan weer alle andere kwaliteiten waarover jij beschikt. Dat maakt je natuurlijk wereldtop.

Je bent de exponent van alle adjectieven waarvoor het voetbalspel is uitgevonden

De analisten in mijn studio waren na de eerste helft tegen Finland niet echt positief, Eden. En dat is een understatement. Ze vroegen zich af of jij het wel was. Ze stuurden aan op een DNA-test, maar ik kon ze nog net tegenhouden om dat idee op antenne te lanceren. Maar toegegeven, het deed pijn aan de ogen. Je miste simpele pasjes over een afstand van nog geen vijf meter, liet balletjes van je voet springen die er anders aan blijven kleven en zag de ruimtes niet. Als je al een kans kreeg, slaagde je erin om die vakkundig de nek om te wringen. De tweede helft was beter maar niet in die mate dat je prestatie een uithaal van de trainer richting gerespecteerde analisten, die je vorm in vraag stelden, rechtvaardigde. Maar we snappen hem wel. Zijn protectionistisch kantje is uitgesproken ontwikkeld als het over zijn spelers gaat. En al zeker over zij die hem in het verleden successen brachten. Dankbaarheid is een mooie eigenschap. En als jij ons de Europese titel bezorgt met nog twee assists en evenveel doelpunten in de nog resterende wedstrijden, zal er ook nooit meer gerefereerd worden aan de analyses na België-Finland. Wat er ook gebeurt, ik zal voor eeuwig fan blijven van je. Je bent de exponent van alle adjectieven waarvoor het voetbalspel is uitgevonden. Je bent een geniale vent, op het veld en ernaast. Daarom is dit verzoek zo dwingend. Het is allemaal zo simpel. Het sleuteltje zit in jouw achterzak. Kraak de code en open het slot. Please, Eden. Maak ons Europees kampioen!

Warme groet en veel succes,

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.