https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Karl schrijft een brief aan Radja Nainggolan: “Waarom schaf je je niet gewoon een chauffeur aan?”

Radja Nainggolan. (foto Belga) © BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Vandaag richt hij zich tot Radja Nainggolan. De voetballer kroop afgelopen weekend onder invloed achter het stuur en reed ook veel te snel in de bebouwde kom. De Antwerpspeler mag steeds antwoorden: karl@kw.be.

Beste Radja,

Never judge a book by its cover. Het was Tomasz Radzinski die de uitspraak een paar keer herhaalde toen we zondagavond aan tafel zaten in een restaurant waar we nog nooit waren geweest en waar we met een laag verwachtingspatroon waren binnengestapt omdat het interieur niet echt ons ding was. Maar we waren getipt dat het er goed was. Een gouden tip. We werden de hele avond culinair verwend. Echt top. Ik moest aan de uitspraak van Tomasz denken toen ik me neerzette om deze brief te schrijven. Want eigenlijk geldt voor jou net hetzelfde, Radja. Beoordeel een mens niet op zijn uiterlijk. Eigenlijk hoor ik alleen maar positieve dingen over je. Je zou een lieve en loyale gast zijn. Ruwe bolster, zachte bast. Weliswaar aangedreven door een forse dosis koppigheid die voortkomt uit een jeugd die weinig benijdenswaardig is. Een gevecht tegen de armoede en de erfenis van een gokverslaafde vader die met de noorderzon verdween. Het respect voor wat je in het leven voor mekaar hebt gebracht, is groot. Het is alleen jammer dat er ook kleine kantjes aan je verhaal zitten die je er met een mentaliteitswijziging zo uit zou kunnen halen. Drinken en rijden gaan niet samen, Radja. Je kan daar een princiepskwestie van maken en dan ben je echt wat je wil zijn: een voorbeeld voor de jeugd. Toch heb ik het gevoel dat je ook deze week niet tot inkeer bent gekomen. Na de intrekking van je rijbewijs liet je meester Omar Souidi het woord voeren. Crisiscommunicatie is duidelijk niet aan hem besteed: ‘Radja heeft zich laten onderdompelen in een warm nostalgisch bad!’ Een billenkletser als excuus. Alsof drinken onder oude vrienden kan verantwoorden dat je met een glas op achter het stuur van om het even welke auto kan kruipen. Toen iemand je aanviel op Twitter reageerde je laconiek: ‘Het was niet eens in de Nationalestraat.’ Een kans om te zwijgen verkeken.

Ik wil vooral onthouden dat je een fijne gast en een fantastische voetballer bent

Begrijp me niet verkeerd, Radja. Ik wens je voor alle duidelijkheid heel veel nostalgische baden toe. Maar waarom schaf je je niet gewoon een chauffeur aan? Ze zullen staan te springen, de vrienden die graag in je gezelschap vertoeven en je voor 2.000 euro per maand overal naartoe willen rijden, af en toe eens mee mogen eten en dankzij jou toegang tot eender welk voetbalstadion kunnen krijgen. Niet dat we je rekening moeten maken. Maar 2.000 euro per maand is voor iemand met de standing van Radja een fooi in een casino of op restaurant. Maak er voor die ene waardevolle vriend die niet drinkt anders snel 2.500 euro van. Voor de kick van de snelheid moet je toch ook niet zelf achter het stuur kruipen. Die ervaar je al op een voetbalveld. En als je toch de nood voelt om te ontsnappen aan het monotone leven van een profvoetballer waardoor je je geringd en gepiercet voelt, huur dan eens een circuit af. Er is heel veel over je gezegd en geschreven. Ik wil vooral onthouden dat je een fijne gast en een fantastische voetballer bent. Weet je, Radja. Ik ben ervan overtuigd dat Roberto Martinez de voorbije jaren een enorme inschattingsfout maakt door je uit de Rode Duivelskern te halen. Jij was op het veld het gif dat ons door moeilijke momenten had kunnen loodsen en ons misschien wel die grote prijs had kunnen bezorgen. Ik ben onvoorwaardelijke fan van de voetballer Radja en bijna onvoorwaardelijke supporter van de mens Radja. Die ‘bijna’ mag weg als je straks gewoon een chauffeur in dienst neemt. Of je dan rookt of drinkt, maakt me eigenlijk weinig uit. Zolang je anderen maar niet gevaar brengt. Santé en veel voetbalgenot in ’t Stad.

Warme groet,

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten