Karl schrijft een brief aan de Litouwse goalie die 9 goals moest slikken van onze Red Flames: “Je werd aan je lot overgelaten”

Karl Vannieuwkerke

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer haalde hij zijn inspiratie bij de Litouwse keeper Meda Seskute, die dinsdag negen goals om de oren kreeg van onze Red Flames. De 17-jarige Meda mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Meda,

Ik had dinsdagavond met je te doen. Als doelvrouw van Litouwen had je net van onze Red Flames negen tegendoelpunten om je oren gekregen. Je zag er bij veel van die goals maar schlemielig uit. Onbeholpen. Vergeef me de adjectieven, maar het was niet anders. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat je helemaal aan je lot werd overgelaten door je ploegmaats. Wat een zootje ongeregeld. Zaten daar meisjes tussen die nog niet langer dan een jaar aan het voetballen zijn? Ik heb nog nooit een 17-jarige keeper zo in een schietkraam zien staan. Zelfs niet in de vele jeugdwedstrijden die ik al zag. Negen tegendoelpunten. Het viel nog mee. De score gaf zelfs een vertekend beeld van de waardeverhoudingen. Het had veel erger kunnen aflopen. De Red Flames creëerden 38 (acht-en-der-tig!) kansen. Dat ze er daarvan maar negen in een doelpunt wisten om te zetten, stemt tot nadenken. De Flames wonnen met 0-9 en speelden geen geweldige match. Tja. Slapen zal er na deze match voor jou niet bij geweest zijn. Tenzij het jou en je teamgenoten niet veel doet.

Het is beter om één keer met 9-0 te verliezen dan negen keer met 1-0.

Ik moest weten wie je was, Meda. Google schoot me ter hulp. Meda Seskute, 17 jaar, doelvrouw van Gintra Universitetas. Dé topploeg in Litouwen. Hofleverancier van de nationale ploeg. Vier van je ploegmaats stonden gisteren mee aan de aftrap. In eigen land zijn jullie oppermachtig. Sinds 2005 onafgebroken landskampioen in de Superliga. Jullie laatste vijf wedstrijden gewonnen met 8-0, 6-1, 5-0, 19-0 en 6-0. Wenkbrauwengefrons. In welke competitie spelen jullie? Wordt er in Litouwen actief gerekruteerd op meisjesniveau? Op 3,5 miljoen inwoners moet je toch wel wat talent vinden. Dat San Marino vorig jaar in de poule met de Rode Duivels een doelpuntensaldo van -50 had, is nog begrijpelijk. Zij moeten een elftal kiezen uit nog geen 34.000 inwoners. Geen wonder dat de beenhouwer, postbode en de sanitairspecialist daar meespelen. Maar Litouwen telt wel honderd keer zoveel inwoners.

Luister, Meda. Hier spreekt een ex-doelman tegen je. Je bent te braaf. Het is me nooit overkomen om negen tegendoelpunten te moeten incasseren. Een ervaringsdeskundige ben ik niet. Maar dit weet ik wel zeker: ik had destijds mijn handschoenen opgevreten als mijn verdediging me zo in de steek liet. Eén van de centrale verdedigers en de linksback hadden nog voor de rust al een oorveeg gekregen en na de match had ik de kleedkamer gegarandeerd gesloopt. Ook de trainer die mijn verdediging had opgedragen om zo laag te spelen, zou met een tand minder naar huis zijn vertrokken. Weet die dan niet dat buitenspel ook in het vrouwenvoetbalreglement staat? Breek volgende keer als dit gebeurt gewoon het kot af.

Weten jullie dat de match in België op de nationale televisie te zien was? Jullie hadden nog geluk. Amper honderdduizend mensen waren getuige van de blamage omdat op hetzelfde moment de Vlaamse regering verscherpte covidmaatregelen aankondigde en daar 1,4 miljoen mensen naar keken. Honderdduizend is ook niet niks. Dat is twee keer een vol Koning Boudewijnstadion, de grootste voetbaltempel van België. Schaamtelijk dus.

Als we dan toch positief willen eindigen, beste Meda. Het is beter om één keer met 9-0 te verliezen dan negen keer met 1-0. Succes in de toekomst!

Warme groet,

Karl schrijft een brief aan de Litouwse goalie die 9 goals moest slikken van onze Red Flames:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.