Jong en fris

© BELGA
© BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

“Wees gerust, voortaan oogt het hier frisser én jonger.” Onze opiniemaker sloot hier vorige week zijn carrière af met een mopje. Denk ik. Enkel gepensioneerden zoals Jan Gheysen noemen mij nog jong en fris, vrees ik.

Maar goed, mag ik mijn eigen loopbaan op pagina 2 beginnen met twee bekentenissen? Ik ben stief preus , maar toch ook nerveus. Preus, omdat ik elke week mijn gedacht mag geven in Dé Krant van West-Vlaanderen. En nerveus, omdat ik elke week mijn gedacht moet geven aan meer dan een half miljoen West-Vlamingen. Want laat je niets wijsmaken: het eens goed zeggen, dat is hard werken.

Laat je niets wijsmaken: het eens goed zeggen, dat is hard werken

Een groot geluk: ik heb jaren kunnen spieken. Mijn voorganger was een inspiratiebron en vooral ook een vulkaan. Hij beheerste de kunst van de verontwaardiging tot in de puntjes. We moesten hem maar lichtjes kietelen met een nieuwsfeitje en zijn temperatuur steeg al tot opinie-hoogte. Gemiddeld waren dan maar 20 minuutjes nodig om zijn uitbarsting netjes op papier te krijgen. Een krak, quoi . Zelf ben ik mentaal al 10 dagen aan het sjieken op deze 2.072 tekens.

Want ik moet nog iets bekennen. Mijn motto is ‘leven en laten leven’. Heel nobel, ik weet het, maar met zo’n houding spring je hier niet ver. Daarom ben ik de laatste tijd wat aan het opinie-trainen. Ik stoom mezelf klaar voor een meningen-marathon. Ik luister, kijk, lees en consumeer nieuws en spuw mijn gedacht. Al 4 op de 10 West-Vlamingen gevaccineerd? Top, maar steek gerust nog een tandje (en prikje) bij. Op 1 mei terrasjes in Middelkerke? Veel te vroege verkiezingsstunt van Dedecker. De pedagogische tik? Een schande dat dit in België nog niet verboden is. Remco naar de Giro? Dat gaat vonken geven. Lola naar de Chiro? Doe toch maar andere schoenen aan, kind. Om maar te zeggen: ik pak dit heel serieus.

Ik offer me zelfs op om mij morgen onder te dompelen in een bad van meningen. Ik ga terrassen. Ik ga de horeca steunen. En ik ga eens coronaveilig horen hoe het met West-Vlaanderen gaat. Ik hoop maar één ding: dat ik voor moeder zondag jong en fris ben.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier