Je zal maar in een assisenjury zitten…

© Foto Belga
Jean Pierre Terryn

Na een week assisenproces in Bergen, waar drie Noord-Fransen terecht staan voor een overval met doodslag in Moorsele, is een zaak alvast duidelijk. De beschuldigden maken het de acht vrouwen en vier mannen van de jury niet gemakkelijk.

Djamel Younsi, diens liefje Cyrille Drouart, beiden uit Halluin en Cédric Engelbarts uit Roncq worden niet enkel berecht voor de eigenlijke roofoverval op 16 december 2012 in de villa op de Kezelberg in Moorsele. Alle drie moeten zich tevens verantwoorden voor de dood van Willy Defever.

De 81-jarige antiekhandelaar werd zo ernstig gemarteld dat hij de verstikkingsdood stierf. Zijn echtgenote Maria Mortier (84) overleefde haar verwondingen.

Het trio staat niet voor het West-Vlaamse assisenhof, maar voor dat van Bergen omdat het de Franse taalrol aanvroeg.

Rad voor de ogen

Het drietal spant al een hele week het hof en de jury een rad voor de ogen. Op een gemene, zeg maar haast arrogante manier maken de beklaagden hun scherprechters wat wijs. Het trio kiest naar hartelust uit een voorraad afwijkende en tegenstrijdige versies. Ze schamen er zich niet voor ze te grabbel te gooien voor het hof en de jury.

Djamel Younsi, toch beschouwd als het brein van de hold-up, veegt laconiek zijn verantwoordelijkheid onder tafel : “Heb ik monsieur Defever te hard aangepakt? Hoezo verstikt? Nochtans gaf ik hem enkel een tik tegen de schouder.”

“De camaraderie tussen de twee brothers in crime is definitief opgeblazen. Ze lusten elkaars bloed”

Cédric Engelbarts heeft ook zijn versie in petto. “De slachtoffers lagen gekneveld naast elkaar in de slaapkamer. De deur was toe. Younsi gaf me de opdracht voor de deur de wacht te houden. Ik weet niet er met het echtpaar gebeurde.” Op de laatste dag van de eerste procesweek is Engelbarts plots duidelijker. “Djamel Younsi plofte zijn knieën tussen de schouderbladen van monsieur Defever en kneed met zijn handen de keel van het slachtoffer dicht.” Younsi ontkende prompt.

Prostituee als ervaringsdeskundige

Cyrille Drouart ten slotte: “En ik? Ik bracht met mijn Cliootje mijn vriend en Engelbarts ter plekke. Ik maakte rechtsomkeer. We wisselden geen woord. Weet ik veel wat mannen uitspookten.” Cyrille Drouart (34) weet natuurlijk als ervaringsdeskundige na een decennium in de prostitutie hoe je naderhand iemand in de maling neemt.

Assisenvoorzitter Philippe Morandini.
Assisenvoorzitter Philippe Morandini.© Foto Belga

Elk heeft er een handje van weg zijn/haar verantwoordelijk te minimaliseren. Ze schuiven de zwartepiet naar elkaar door. Van de camaraderie tussen Younsi en Engelbarts, ooit jeugdvrienden en later brothers in crime en harddrugsgebruikers, blijft geen spaander over. Die twee kunnen elkaars bloed drinken.

Gepokt en gemazeld in de misdaad

Hoe hard assisenvoorzitter Philippe Morandini zijn best doet ook hij wordt door de drie beklaagden geen exact beeld van de werkelijkheid en elk zijn aandeel aangereikt. En zeggen dat op elk assisenproces de waarheid aan het licht komt. Naar verluidt geldt Philippe Morandini nochtans als een van de bekwaamste rechters in Wallonië.

De beklaagden zijn niet debiel. Niet geestelijk gestoord. Zo oordelen de wetspsychiaters. Zwakbegaafd, dat wel. Dat neemt niet weg dat alle drie hun handelingen controleren en wonderwel weten wat ze die zondagavond van 16 december op de Kezelberg uitvoerden. Ze zijn gehaaid en gewiekst.

Hun cv’s liegen er trouwens niet om. Younsi en Engelbarts zijn gepokt en gemazeld in de misdaad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier