Is West-Vlaamse trots minder goedkoop dan nationale trots?

Belgian Cats. © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De zomer is niet bepaald vrolijk begonnen. Kijk eens naar buiten. Rotweer. Kijk eens naar het aantal besmettingen in ons favoriete vakantieland Spanje. Verontrustend. Kijk eens naar de gevels in de straten. Steeds minder trotse tricolore vlaggen sedert vorige week vrijdag. ‘Nationale trots is de goedkoopste trots’, stelde de filosoof Arthur Schopenhauer maar op ons nationaal voetbalteam kunnen we inmiddels ook maar weinig trots meer zijn.

Witsel, De Bruyne en Eden Hazard slechts op halve krachten is nauwelijks een excuus. Gisteren mocht Roberto Martinez (tactisch onderuit gegaan tegen de lepe Italianen) het nog eens uitleggen, maar ook een week later drijven nog steeds geen zalvende gedachten boven. Ze. Hebben. Weer. Gefaald. En wij zeggen het niet alleen, we halen nogmaals de Engelse krant The Mirror boven: “de Rode Duivels schoten weer tekort op het moment dat er het meest toe doet.” Gelijk hebben ze. We hebben het nu wel even gehad met onze Duivels en kijken liever uit naar de finale zondag op Wembley – als die even lekker is als Italië – Spanje van dinsdag hebben we toch best kunnen genieten van dit EK.

Is West-Vlaamse trots minder goedkoop dan nationale trots?

Maar de sportliefhebber krijgt geen rust: na zondag nog een weekje Tour, volgende zaterdag al de Belgische Supercup tussen Club en Genk. Totaal geen waardemeter voor komend seizoen, de confrontatie tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, maar wel interessant. De fans mogen eindelijk weer (gedeeltelijk) binnen en vooral: alles goed met Club? Inzake transfers is het maar stil: veel geruchten (al klopt het volgens Anderlechtvoorzitter Wouter Vandenhaute dat Club meer dan 8,5 miljoen euro bood voor Nmecha) maar weinig concreets. Dan lopen de zaken aan de kassa beter, Club zit na KVO ook met een Amerikaan. Jesse Du Bey van het investeringsfonds Orkila Capital (ook een triatlonfanaat en dus meteen ‘mate’ van eigenaar Bart Verhaeghe) kocht voor 30 miljoen euro 23,96 procent van de aandelen en investeert bovenop nog eens 20 miljoen. Doen Amerikanen niet zomaar, over enkele jaren is Club óók in buitenlandse handen. Is Club dan wat minder onze West-Vlaamse trots? Of is het dan ook goedkope trots?

En, géén rust, een week daarna beginnen in Tokio de 29ste Olympische zomerspelen – onze OS-Special op 23 juli wordt jouw West-Vlaamse handleiding. Onze hoop op een West-Vlaamse medaille ligt alvast bij Arthur De Sloover (hockey), Emma Plasschaert (zeilen) en Niels Van Zandweghe (roeien). Maar hoe trots zouden we niet zijn als de Belgian Cats het podium zouden halen – de helft van het damesbasketteam is West-Vlaams? Hangen we dan West-Vlaamse vlaggen uit? Geen goedkope trots, toch? En vanaf half juli wordt weer mooi zomerweer voorspeld, hoor.

Reageren? frank.buyse@kw.be