In een lach schuilt vaak de hoop

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het was in een van die vele coronagekleurde uitzendingen op televisie dat dokters toegaven dat ze tussen alle drukte en tragiek in de ziekenhuisgangen wel eens durfden te lachen met een of andere flauwe mop. En dat ze ook vaker dan anders scrolden van het ene gekke filmpje naar het andere op hun mobiel. Misschien om een videootje van Onversneden Stijn (op zijn best) te bekijken dat een gerenommeerd hoogleraar op zijn Instagramaccount had gepost over het ‘worst-case-scenario’ van de Duitsers.

Het fragment op televisie luchtte op. Het kan en het mag, wist ik ineens met zekerheid: lachen in tijden van corona. Het virus laat niet met zich spotten en het duldt voorlopig geen tegengif, maar dan rest ons gelukkig nog de lach als verweermiddel.

Om even op adem te komen, om heel even afstand te nemen en om voor een korte wijle te vluchten uit deze nachtmerrie waaraan anders haast niet te ontsnappen valt.

Het is dan wel geen overweldigende lach en uiteraard geen schaterlach maar veeleer een verlossend gegniffel, maar het helpt de mensen die voorop lopen in de aanpak van de ellende die het virus aanricht. En het helpt ook ons en de anderen om de noodzakelijke dwangmaatregelen op te volgen.

“Humor is de onmisbare vitamine die we gelukkig altijd binnen handbereik hebben”

Het is een vitamine die we altijd binnen handbereik hebben en waarvan we weten dat ze werkt. Nee, ze heelt of geneest niet, maar ze geeft hoop, die vitamine. Elke lach is een vertaling van de hoop die we koesteren en het is uiteindelijk hoop die ons bij het leven houdt.

We doen er mekaar dus een plezier mee om af en toe en in omstandigheden die er zich toe lenen een gezonde mop te serveren en onze gesprekken te doorspekken met humor. Ook nu. Of beter: zeker nu. Als drama humor ontmoet, ontstaat troost, schreef de vier jaar geleden overleden Hongaarse auteur Peter Esterhazy.

Hij heeft gelijk. Onze wereld heeft nood aan troost. Er is genoeg drama en tragiek, die humor komt dus echt wel van pas.

Reageren? jan.gheysen@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier