“Ik ken veel mannen die ‘poepchauffage’ nog sneller opzetten”

© Getty Images/iStockphoto
Mieke Verhelle

Manlief mocht recent een nieuwe wagen kiezen. Gevolg: enkele dagen vol proefritjes en gesprekken met autoverkopers. Bij een auto is voor mij het belangrijkste dat ik droog zit, de wagen voldoende kracht heeft en de radio goed speelt. De verkoopsgesprekjes gingen dan ook nagenoeg compleet aan mij voorbij. Tot een van die verkopers het had over de zetelverwarming – bij ons beter bekend als poepchauffage – en dat hij wist dat dat voor de vrouwtjes toch wel belangrijk is. De man heeft mijn furie niet gevoeld of gezien. Dat was enkel omdat ik een potentiële extra korting niet in gevaar wou brengen. Waarom moet dat denigrerende verkleinwoord? Ik ben misschien wel vijf centimeter kleiner, mijn hakken maken dat meer dan goed. En oké, ik heb altijd koud en vind die poepchauffage wel leuk. Maar ik ken evenveel mannen die nog sneller dan ik die verwarming opzetten of naar een extra dekentje grijpen.

Maandagavond brak een oppositieraadslid een lans voor een hoofddoekenverbod. Die heisa – en vooral het feit dat de onderdrukking van vrouwen als reden wordt aangehaald – ben ik ook stilaan beu. Alsof die vrouw zonder hoofddoek minder onderdrukt zou worden door haar man. Het zijn mensen die aan de basis liggen van onderdrukking, niet een lapje stof. Mensen ja, want vrouwen kunnen evengoed manipuleren en onderdrukken als mannen. En vrouwenonderdrukking gebeurt echt niet enkel bij andere culturen. In België is minstens één op de vijf vrouwen in de loop van haar leven wel eens slachtoffer van geweld binnen haar relatie. Daar komt geen hoofddoek aan te pas.

Ik ben het stilaan zat om in een hokje geduwd te worden enkel omdat ik een vrouw ben. Ik zou niet kunnen parkeren en ik zou niet alleen door een donker steegje mogen wandelen? Ik heb trekjes van zowel mannen- als vrouwenclichés. Als we nu eens zouden stoppen met denigrerend taalgebruik en het hokjesdenken? Dan moeten we geen tijd meer steken in discussies over quota voor bestuursraden en topfuncties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.