Huiswerk

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Zo. Mijn vakantie zit erop. Blij dat we terug zijn. Blij ook dat we hier kunnen openen met goed én belangrijk nieuws: West-Vlaanderen is een tiener rijker. En die woont toevallig bij mij thuis. Dus, Lola, als je vandaag de krant zou lezen die ligt te lonken op de keukentafel: proficiat! (En laat nog een donut over voor je vader.)

Maar er is nog goed nieuws: de West-Vlaamse tieners blijken snel te zijn. Op vlak van vaccineren alleszins. Niet alleen de volwassenen laten zich hier in recordtempo prikken, ook onze jongeren bieden het meest enthousiast hun schouder aan. Overal in Vlaanderen gaat het goed vooruit, maar hier het best. Zo hebben wij het graag. Al meer dan 60.000 minderjarigen trokken naar onze vaccinatiecentra en de teller loopt.

Overal in Vlaanderen gaat het goed vooruit, maar hier het best. Zo hebben wij het graag

Er zijn dan ook genoeg redenen om een tandje en een spuitje bij te steken. Hoe meer gevaccineerden, hoe normaler het leven weer kan worden. Dat snappen die tieners ook. We hopen met hen op een herfst en winter zonder dagelijkse updates van coronacurves. We willen allemaal dat schoolgaan weer ‘gewoon’ wordt, dat werken weer ‘gewoon’ wordt, dat feesten weer ‘gewoon’ wordt… Aan de mannen, vrouwen en jongeren in de straat zal het niet liggen. Hun plicht is ‘gewoon’ gedaan.

De vraag is nu: wat na de vaccinaties? Een wereld zonder corona is een (te) verre droom, dus hebben we maar beter een plan. Gaan we Frankrijk achterna met een coronapas? Of kunnen we binnenkort alles lossen? Het antwoord zal wel tussen de twee extremen liggen, maar het wordt tijd om knopen door te hakken. Want 1 september nadert…

Deze vader zou graag hebben dat zijn dochter niet met een mondmasker in de klas moet gaan zitten. Dat kunnen we de tieners niet nog eens aandoen. Zij hebben hun huiswerk gemaakt, het is nu aan anderen om op te staan.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier